Numarul site-urilor infectate a crescut de zece ori fata de anul 2006

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 01:19
1256 citiri
Numarul site-urilor infectate a crescut de zece ori fata de anul 2006

Navigarea pe internet se afla pe locul 2 in ierarhia celor mai importante amenintari informatice, iar numarul site-urilor infectate a crescut de 10 ori fata de 2006, ceea ce inseamna ca una din 300, pana la una din 50 de pagini web nu prezinta siguranta pentru utilizatori, conform Kaspersky Lab.

Expertii in securitate informatica ai Kaspersky Lab atrag atentia asupra celor mai periculoase amenintari care vor afecta utilizatorii de PC-uri in 2009 si sustin ca acestea provin in special de pe internet si sunt in mare masura influentate de factorul uman.
Conform expertilor, una dintre cele mai frecvente metode de infectare a PC-urilor este prin intermediul dispozitivelor de stocare de tip flash USB, CD sau DVD. Situatii recente de virusare in masa au fost determinate de increderea utilizatorilor in aplicatiile lansate automat pe computer, datorita functiei Auto Run, si de neconstientizarea riscurilor folosirii lor, sustin acestia.
In acelasi timp, navigarea pe internet se afla pe locul doi in ierarhia celor mai importante amenintari informatice, iar numarul site-urilor infectate a crescut de zece ori fata de anul 2006, conform mai multor surse, ceea ce inseamna ca una din 300, pana la una din 50 de pagini web nu prezinta siguranta pentru utilizatori.


"Majoritatea virusilor care provin din mediul online au capacitatea de a-si schimba proprietatile la fiecare download pentru a evita detectia antivirus, iar raspandirea lor se face tot mai mult prin site-uri populare si de incredere", mai spun cei de la Kaspersky, care estimeaza ca mai mult de jumatate din atacurile informatice ale anului 2009 vor proveni de pe astfel de locatii web.
In top se afla serviciile financiare si de banking online care permit plati electronice, gestiunea conturilor, schimburi valutare si alte operatiuni, acestea inregistrand o crestere rapida. "Acestea atrag atentia infractorilor cibernetici, iar fraudele pe internet precum phishing-ul si furtul de detalii bancare vor avea o amploare si mai mare in 2009", considera reprezentantii companiei.


Daca in trecut, programele periculoase atacau computerele neprotejate de solutii antivirus, acum tot mai multe astfel de programe sunt capabile sa combata detectia si stergerea lor de catre solutiile antivirus. Analistii de la Kaspersky Lab prognozeaza pentru 2009 o crestere a acestui gen de programe periculoase. De asemenea, atacurile vor exploata vulnerabilitatile din sistemele de operare si din aplica?iile foarte cunoscute, orientandu-se in 2009 mai ales asupra noului sistem de operare Windows 7, dar nu vor ocoli nici sistemele Linux si Mac OS, avand in vedere cresterea numarului de utilizatori ai acestora.
Specialistii mai atrag atentia si asupra falselor programe antivirus, care „detecteaza” virusi inexistenti in computer si incearca sa convinga „victimele” ca trebuie sa plateasca o anumita suma de bani pentru anihilarea lor.
Kaspersky Lab produce si distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru  PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing si spam. Produsele Kaspersky detin o rata superioara de detectie, avand cel mai rapid timp de raspuns din industria de securitate pentru utilizatori privati, SMB, retele de mari dimensiuni si sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltata de Kaspersky este utilizata la nivel mondial in produsele si serviciile furnizorilor de top ai solutiilor de securitate de pe piata IT.

#virusi, # securitate, # tehnologie , #Web