Ponta reitereaza ca Romania nu ratifica ACTA in varianta actuala

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 21:01
1126 citiri
Ponta reitereaza ca Romania nu ratifica ACTA in varianta actuala

Premierul Victor Ponta a asigurat miercuri, din nou, ca Romania nu va ratifica ACTA, decat dupa ce se vor face modificarile necesare care sa garanteze libertatea si garantarea drepturilor private.

"Incerc cu aceasta ocazie sa-mi tin un angajament pe care il ceream Guvernului Romaniei atunci cand nu ma aflam in aceasta functie si anume de a anunta ca din punctul meu de vedere Romania nu poate sa ratifice un acord asa cum este ACTA decat in momentul in care acesta va suferi modificarile care sa garanteze libertatea si garantarea drepturilor private ale fiecaruia dintre noi", a spus Ponta, prezent la RoNewMedia.

Ulterior, premierul a explicat ca decizia nu tine doar de faptul ca este el defavorabil ACTA. "Nu ca nu sunt de acord, nu am fost nici cand eram in opozitie si vroiam sa confirm faptul ca acum cand sunt la guvernare, nu, nu sunt de acord si dupa cum stiti in Parlamentul European grupul social-democrat, grupul liberal si grupul verzilor sunt impotriva adoptarii, grupul popular sunt pentru, dar din fericire iata ca si in Parlamentul European ca si in Parlamentul romanesc, nu mai sunt in majoritate, asa incat fara acordul Parlamentului European, nici vorba de ratificare", a explicat el.

Intrebat in ce conditii va ratifica totusi Romania ACTA, Ponta a precizat din nou conditiile din PE. "Daca Parlamentul European va ratifica, va repet, Parlamentul n-o va face pentru ca grupurile politice carora apartin si PSD si PNL si Verzii sunt impotriva, probabil ca solutia la nivel international este o renegociere a acestui act", a subliniat el.

Executivul Ungureanu a decis in februarie sa amane procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a marfurilor contrafacute pana cand Curtea Europeana de Justitie il va termina de analizat, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Dan Suciu a explicat, la momentul respectiv, ca hotararea a fost luata tinandu-se cont ca sunt state care deja au suspendat acest acord, dar si de faptul ca deja Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a Acordului.

#Ponta ratificare ACTA, #Ponta ACTA, #ACTA Romania , #Web