Romania amana ratificarea ACTA

Joi, 23 Februarie 2012, ora 19:50
1651 citiri
Romania amana ratificarea ACTA

Executivul a decis in sedinta de joi sa amane procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a marfurilor contrafacute pana cand Curtea Europeana de Justitie il va termina de analizat, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Dan Suciu a explicat ca hotararea a fost luata tinandu-se cont ca sunt state care deja au suspendat acest acord, dar si de faptul ca deja Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a Acordului.

Romania nu este singurul stat care opreste ratificarea ACTA, gestul fiind deja facut de Bulgaria, Polonia, Austria.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va consulta Curtea Europeana de Justitie pentru a stabili daca ACTA incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

"Intentionam sa cerem opinia celei mai mari instante europene pentru a vedea daca ACTA este sau nu compatibila cu drepturile si libertatile fundamentale ale UE, precum libertatea de exprimare, informare, protectia datelor si dreptul la proprietate intelectuala", a declarat miercuri Karel De Gucht, comisarul european pentru comert.

Karel de Gucht a mai precizat ca la nivelul institutiilor europene nu exista dubii in acest sens, dar este nevoie ca o instanta independenta sa se propunte asupra legalitatii acestui acord.

Negociat intre Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vizeaza lupta impotriva contrafacerii in sens foarte larg, de la medicamente si alte marfuri pana la desarcari ilegale de pe internet. Potrivit criticilor, textul este prea vag, dand posibilitatea unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor si poate constitui o incalcare a libertatilor fundamentale.

22 de tari europene au semnat la 26 ianuarie, la Tokyo, acordul ACTA. Cele cinci tari europene care, din diferite motive, nu au semnat documentul sunt Germania, Estonia, Slovacia, Cipru si Olanda.

Mii de oameni au luat parte la proteste coordonate in toata Europa, inclusiv in Romania, pentru a-si exprima impotrivirea fata de acordul antipiraterie si anticontrafacere ACTA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania amana ratificare ACTA, #Romania ACTA, #Romania ratificare ACTA , #Web