Ioan Niculae isi inchide ultimul combinat chimic in iulie

Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:35
2667 citiri
Ioan Niculae isi inchide ultimul combinat chimic in iulie

Un singur combinat din cele sase detinute de omul de afaceri Ioan Niculae mai functioneaza, cel de la Slobozia, dar si acesta se va inchide la inceputul lui iulie.

Prezent, joi, la o dezbatere privind piata gazului, Ioan Niculae a anuntat ca ultimul sau combinat functional isi va inchide activitatea pe 6 sau pe 7 iulie, iar el se va indrepta spre alte domenii de activitate si va renunta la industria in care a investit, in ultimii 16 ani, peste 400 de milioane de euro.

Acesta a atras atentia asupra faptului ca, in urmatoarele luni, industria Romaniei se va confrunta cu "cea mai neagra" perioada de pana acum, odata cu liberalizarea preturilor la gaze.

"Inca din 2011, cand domnul Boc a dat acel ordin al ANRE prin care gazul romanesc l-a dat in proportie de 94% numai la doua firme straine, punand pe umerii intregii industrii tot imortul de gaz din Federatia Rusa la preturi de 1 la 3 sau 1 la 4, am spus ca de fapt ne apropiem de un moment crucial pentru Romania, poate mai dur si mai urat decat cel din anul 1997 - 1998. Din pacate, foarte multi dintre dvs confirmati astazi ceea ce spuneam anul trecut in septembrie.

Trebuie sa mentionez inclusiv Legea 123 care s-a facut fara niciun fel de consultare cu cei care de bune de rau mai sustineau economia romaneasca. Pur si simplu ne-am trezit cu o pleasca la care nu ne-am asteptat. Acestea au continuat cu o viteza debordanta cu ianuarie 2013 cu acea HG de Guvern cu anexe fabuloase pe care cred ca nici 100 de spitale de nebuni nu pot sa o inteleaga: sa faci pretul la gaz de la 144 de dolari in ianuarie 2013 la 386 de dolari in octombrie 2014. La acestea se adauga si majorarile de pret la energie electrica aproape duble, majorarile de transport pe gaze naturale pe retea magistrala care nu au nicio logica. In aceste conditii, eu vreau sa va spun ca va veni o perioada mai neagra in industria Romaniei decat oricand in urmatoarele luni", a afirmat Ioan Niculae.

El a subliniat ca acest lucru il poate afirma din experienta proprie, in conditiile in care, din sase combinate chimice, pe care le detinea, mai functioneaza doar cel de la Slobozia, care se va opri pe 6 sau 7 iulie, intrucat trebuie finalizate niste contracte.

"Toate celelalte sunt oprite. La doua dintre ele s-au facut deja notificari pentru disponibilizare colectiva, urmeaza ca la celelalte doua - vorbesc despre Firomet si Fagaras - sa se dea in cursul lunii august. Asa ceva nu am patit niciodata, nici macar in 1998, cand a venit acea Conventie Democrata, cand le-am spus ca nu se poate dubla de pe o zi pe alta pretul la gaz si energie, cum voiau ei, ca sa aduca deficitul bugetar aproape de zero.

Atunci, mai vedeam o slaba speranta, pentru ca inca o mare parte din industria romaneasca nu era taiata la fier vechi. Din pacate, acum nu mai vad niciun fel de speranta. Eu, personal, incerc sa ma concentrez pe alte industrii, pe altceva ce as putea sa fac, si sa renunt la industria in care, in utlimii 16 ani, am bagat peste 400 de milioane de euro", a explicat acesta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ioan niculae combinat Chimic, #inchidere combinat chimic Niculae, #pret gaze naturale Romania, #inchidere uzine pret gaze , #Afaceri