Ce ar putea pune bete-n roate programului Prima Ferma?

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 09:24
1721 citiri
Ce ar putea pune bete-n roate programului Prima Ferma?

Asemenea programului "Prima Casa" pentru locuinte, statul va garanta imprumuturile bancare ale agricultorilor prin "Prima Ferma", insa analistii au gasit, deja, cateva probleme ale acestui sistem.


Insa exista si cateva probleme, ce nu trebuie ignorate, sunt de parere specialistii in domeniu.

Una dintre acestea este corectitudinea evaluarii cantitatii graului. Din cauza coruptiei omniprezente, ar putea aparea, pe certificat, cantitati mai mari sau mai mici fata de cele reale.

Pe de alta parte, nu se stie ce silozuri vor fi alese pentru depuneri, existand riscul sa fie puse pe lista unele in curs de construire, in detrimentul celor ridicate deja. Nu se stie nici daca agricultorii vor fi nevoiti sa-si depuna recolta intr-un siloz din propriul judet sau nu.

Potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, pretul graului ar urma sa fie calculat in functie de valoarea pe bursa, de catre consiliul de administrare a fondului de garantare. Insa pretul de pe certificat ar putea fi diferit fata de cel la care graul va fi valorificat, tocmai din cauza raportarii la bursa.

Avand in vedere ca imprumutul ar putea reprezenta intre 70 - 80% din valoarea certificatului de depozit, gajul ar trebui sa acopere 125 - 140% din valoarea imprumutului, o veste buna doar pentru banci. Pe de alta parte, agricultorii ar urma sa obtina sume mai mici decat cele de care ar avea nevoie.

O alta problema ar putea fi reprezentata de momentul valorificarii graului. Unul dintre principalale avantaje ale programului de garantare este faptul ca producatorul nu va mai fi nevoit sa vanda recolta vara, cand pretul este foarte mic.

Insa, daca toti vor astepta sa vina toamna, cand, pana acum, preturile cresteau, se va intampla exact invers: graul, de exemplu, va costa mai putin toamna si mai mult vara.

Potrivit autoritatilor, programul, care va fi lansat din aceasta vara, ar duce la eliminarea evaziunii fiscale. "Saptezeci de procente reprezinta piata neagra. Mii de camioane cu cereale se plimba prin Romania, fara sa fie intrebate daca au facturi, de la cine au cumparat, unde le duc sau cum exporta", a spus Ioan Niculae, administratorul Interagro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#agricultori, #banci, #coruptie, #evaziune, #fiscala, #imprumut, #producatori , #stiri Ioan Niculae