30 de companii romanesti vor afaceri cu Turkmenistanul

Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:15
2514 citiri
30 de companii romanesti vor afaceri cu Turkmenistanul

Un numar de 30 de companii importante romanesti sunt interesate de dezvoltarea de relatii de afaceri cu Turkmenistanul, dupa ce intre 11-12 mai a avut loc Comisia mixta interguvernamentala romano - turkmena, informeaza Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, conform NewsIn.

In perioada 11-12 mai s-au desfasurat, la Bucuresti, lucrarile celei de a II-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-turkmene de colaborare economica si tehnico-stiintifica, care au precedat vizita oficiala in Romania a Presedintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov. Copresedinti ai Comisiei mixte au fost ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, si ministrul turkmen al Finantelor, Annamuhamet Gociyev.

"Lucrarile sesiunii s-au concentrat asupra posibilitatilor de intensificare a dialogului economico-comercial bilateral in scopul cresterii volumului schimburilor de marfuri, promovarii investitiilor, realizarii de cooperari in special in sectoarele petrolului si gazelor naturale, electro-energetic, industriei, antreprenoriatului si IMM-urilor, transporturilor, agriculturii, turismului, camerelor de comert si industrie, stiintei, educatiei, culturii", potrivit comunicatului.

Intre principalele recomandari cu impact asupra dezvoltarii relatiilor economice romano-turkmene, se regasesc: stabilirea, pana la sfarsitul anului in curs, de catre ministerele cu atributii in domeniul comertului exterior din cele doua tari, a gamei de produse prioritare pentru relatiile comerciale si convenirea modalitatilor de concretizare a oportunitatilor de import si export intre cele doua tari, participarea companiilor romanesti la procesul de explorare si exploatare a resurselor de hidrocarburi din sectorul turkmen al Marii Caspice, pe baza unor contracte de impartire a productiei (SPA), precum si participarea companiilor romanesti la licitatiile organizate pentru activitati de service in domeniul petrolului si gazelor naturale.

De asemenea, alte recomandari privesc participarea firmelor din Romania la licitatiile organizate in vederea furnizarii de echipamente petroliere si de gaze, de materiale necesare complexului de petrol si gaze din Turkmenistan, dar si participarea companiilor romanesti la licitatiile organizate in Turkmenistan pentru livrarea de motoare electrice, transformatoare, actionari electrice, tablouri de automatizare, tevi de otel pentru conducte de petrol si gaze, aluminiu primar si aliaje de aluminiu, produse laminate din aluminiu si din aliaje de aluminiu, table si benzi, inclusiv folii, diverse profile, sarma trasa etc.

Este totodata recomandata intensificarea dialogului intre Camerele de Comert si Industrie pentru organizarea unui forum de afaceri romano-turkmen la Ashgabat, a unei expozitii cu produse romanesti in Turkmenistan (in luna ianuarie 2012) si a unei expozitii cu produse turkmene in Romania (in luna aprilie 2012).

De asemenea, cele doua parti au convenit ca cea de a treia sesiune a Comisie mixte sa se desfasoare la Ashgabat, in prima jumatate a anului 2012.

"Pentru a face mai bine fata noului mediu politic international este nevoie de construirea solidaritatii regionale si de punerea in comun a resurselor noastre. In conjugarea eforturilor comune, avem un atu suprem, respectiv complementaritatea economiilor noastre. Aceasta realitate diminueaza impedimentul dimensiunii diferite a acestora. Ne putem oferi reciproc ceea ce nu producem. Suntem cu totii constienti ca exista nise neexploatate in relatiile comerciale dintre statele noastre", a declarat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton. 

Din delegatia romana prezenta la lucrarile Comisiei mixte interguvernamentale romano-turkmene au facut parte experti din cadrul MECMA, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ROMGAZ SA, Transelectrica SA, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Camerei de Comert si Industrie Romania-Turkmenistan.

Delegatia tukmena a cuprins reprezentanti din Ministerul Comertului si Relatiilor Economice Internationale, Ministerul Economiei si Dezvoltarii, Ministerul Finantelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor Rutiere, Ministerul Agriculturii, Concernul de stat Turkmenenergo, Concernul de stat Turkmengaz, Camera de Comert si Industrie a Turkmenistanului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turkmenistan, #ministerul economiei, #companii romanesti , #stiri Ion Ariton