Ariton catre investitori din Golful Persic: centrala din Cernavoda va avea doar un reactor

Marti, 08 Martie 2011, ora 18:04
1744 citiri
Ariton catre investitori din Golful Persic: centrala din Cernavoda va avea doar un reactor

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat marti, in deschiderea unui forum, ca Romania va avea la Cernavoda un singur reactor nuclear, in loc de doua unitati nucleare cat prevedea Strategia energetica a tarii, relateaza NewsIn.

"Industria noastra energetica necesita investitii masive in cresterea capacitatilor de productie, inclusiv intr-un reactor nuclear la Cernavoda", a spus marti Ion Ariton, la deschiderea Consiliului de Cooperare al Tarilor din Golf - Romania-Bucuresti: Oportunitati de afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est.

In prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de cate 720 MW, centrala aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din tara.

Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, centrala din Cernavoda urma sa aiba alte doua reactoare nucleare, cu o putere instalata asemanatoare, proiectul fiind estimat la peste 4 miliarde euro.

Producatorul de electricitate Nuclearelectrica, care detine 60,15% din actiunile EnergoNuclear (compania de proiect care va dezvolta reactoarele 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda), este dispusa fie sa preia actiunile RWE, Iberdrola si GDF Suez, fie sa dezvolte pe cont propriu proiectul, potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Unul din cei sase investitori initiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, isi exprimase intentia (prin notificarea transmisa pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect.

La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

EnergoNuclear SA a fost infiintata in anul 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand participatii dupa cum urmeaza: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.

Acordul de Investitii a fost semnat de actionari in luna decembrie 2008 si a angajat un buget de 30 milioane euro, destinat sustinerii activitatilor si lucrarilor pre-proiect pentru o perioada de 18 luni de la infiintarea societatii. 

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#ion ariton, # investitori din golful persic, # centrala cernavoda, # reactor nuclear , #stiri Ion Ariton