Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum ii ademeneste Boc pe chinezi: Romania este o poarta spre Europa

Cum ii ademeneste Boc pe chinezi: Romania este o poarta spre Europa

Emil Boc i-a invitat pe chinezi sa investeasca in Romania, subliniind faptul ca Romania asigura inca un cost redus al fortei de munca si poate reprezenta o poarta de intrarea spre Europa, informeaza Mediafax.

Intr-un discurs de aproximativ o ora la Forumul de afaceri romano-chinez, seful Guvernului a prezentat evolutia economiei romanesti, insistand asupra masurilor de austeritate dispuse de autoritatile de la Bucuresti, mentinerea sub control a deficitului bugetar si datoriei publice, pastrarea cotei unice de impozitare.


"Avem o economie in dezvoltare, unde costul fortei de munca este inca scazut, iar calitatea este recunoscuta. Romania poate parea ca fiind la mare distanta, dar tehnica moderna de transport reduce aceasta distanta. Romania poate fi un partener al Chinei, o poarta de intrare spre Europa", a spus Boc oamenilor de afaceri chinezi. 


Acelasi mesaj a fost prezentat si de ministrul Economiei, Ion Ariton, prezent la Forum, care a sustinut ca oportunitatile pe care Romania le poate oferi investitorilor chinezi rezulta din integrarea tarii in Uniunea Europeana, facilitand dezvoltarea activitatilor de productie si, implicit, posibilitatea de a exporta produsele realizate, fara taxe vamale, pe o piata de circa 500 milioane consumatori, precum si pe pietele care sunt sub incidenta acordurilor de liber schimb semnate cu UE


La randul sau, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a explicat investitorilor chinezi ca nevoile de dezvoltare a infrastructurii din Romania sunt mari si exista un portofoliu de proiecte pentru a atrage finantare privata, in principal varianta de ocolire a Capitalei si Canalul Dunare-Bucuresti.


"In primul caz vorbim de un proiect care vizeaza construirea a 101 kilometri de autostrada in jurul Bucurestiului, parte a Coridorului IV pan-european care porneste de la Constanta si ajunge in Europa Centrala si de Vest, trecand prin Budapesta, Bratislava, Viena, Praga, Dresda. Este un proiect care va asigura degrevarea traficului de marfa din zona Bucurestiului catre vestul Europei sau catre portul Constanta, micsorand timpul de parcurs.


Valoarea estimata este de 1,9 miliarde de euro, insa suntem in proces de actualizare a acesteia in functie de evolutiile pietei si standardele de cost aprobate. Continuand ritmul pe care l-am impus in relatia cu constructorii, dar si in managementul din cadrul ministerului in ultimele sase luni, putem spune ca in 2016 Romania va avea finalizat in totalitate Coridorul 4 pan-european pe rutier in regim de autostrada, asigurand legatura cu Europa Centrala si de Vest fapt care va impulsiona si mai mult cresterea noastra economica in viitor", a spus Boagiu. 


La 31 mai 2011, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu China au depasit 1,5 miliarde dolari, din care exportul romanesc in China a fost de circa 209 milioane dolari, iar volumul exportului chinez in Romania a fost de 1,3 miliarde dolari. 


In ceea ce priveste volumul investitiilor chineze in Romania, la 31 martie 2011 erau inregistrate aproximativ 10.000 de societati chineze, valoarea investitilor fiind de 389,4 milioane dolari.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 869 ori