Franklin Templeton: Vom vota impotriva infiintarii Electra si Hidroenergetica

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 23:49
1344 citiri
Franklin Templeton: Vom vota impotriva infiintarii Electra si Hidroenergetica

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anuntat ca se opune si ca va vota impotriva infiintarii celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, considerand ca profitabilitatea lor pe viitor este neclara si discutabila, anunta Newsin.

"Principalele preocupari sunt legate de lipsa generala de planificare pentru a face un astfel de proiect mare de restructurare sa fie unul de succes si exista, de asemenea, un risc ridicat ca procesul de realizare, in cazul in care nu este stapanit in mod corespunzator, sa ridice mai multe probleme in viitor",spune Franklin Templeton.

Vineri, 19 noiembrie, vor avea loc Adunarile Generale ale Actionarilor companiilor implicate in proiect, iar Franklin Templeton va vota impotriva infiintarii ambelor companii.

Fondul Proprietatea este actionar in cele mai multe dintre companiile care vor fi incluse in cei doi giganti energetici si, prin urmare, Franklin Templeton vrea sa se asigure de faptul ca orice activitate de restructurare va fi in interesul actionarilor sai.

"Niciun plan de afaceri, nici orice alt plan de restructurare post-fuziune pentru cele doua noi societati nu a fost prezentat de catre Guvern pana in prezent. Avand in vedere complexitatea combinarii activelor celor doua companii, Franklin Templeton are indoieli serioase cu privire la realizarea cu succes a planului de fuziune", mai spun reprezentantii Franklin Templeton.

Un alt motiv de ingrijorare al acestora il constituie faptul ca unele termocentrale inregistreaza profit doar datorita faptului ca tranzactioneaza certificate de emisii de dioxid de carbon.

"Ele primesc acum gratuit aceste certificate, dar incepand din 2013 vor trebui sa le cumpere. in plus, preturile de vanzare a energiei practicate de unele dintre aceste companii sunt in conformitate cu costurile suportate, creantele neplatite sunt ridicate, investitiile de mediu necesare sunt de ordinul sutelor de milioane de euro si rate de eficienta si factorilor de capacitate sunt scazute", se mai arata in comunicat.

Oficialii Franklin Templeton vorbesc si de teama fata de o lipsa de transparenta, dupa data intrarii in vigoare a fuziunii, deoarece considera ca va fi mult dificil de inteles modul in care se fac cheltuielile si cum se stabileste pretul de vanzare al energiei, "ceea ce cu siguranta va diminua atractivitatea companiilor".

"Luand in considerare toate aceste aspecte, nu avem nicio alta optiune decat sa votam impotriva fuziunii si sa ne folosim toate mijloacele necesare pentru a ne proteja drepturile. Ne este frica ca fara un angajament puternic si fara un plan clar pentru restructurarea si privatizarea noilor entitati, fuziunile pot duce la probleme financiare grave, atat pentru Electra, cat si pentru Hidroenergetica in urmatorii doi ani", a declarat Fund Manager-ul la Fondul Proprietatea, Greg Konieczny.

La randul sau, presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, spune ca propunerea de restructurare a sectorului energetic romanesc, prin crearea Electra si Hidroenergetica, necesita o planificare mai cuprinzatoare si o transparenta si protectia necesara actionarului minoritar.

De altfel, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat joi ca Fondul Proprietatea, s-a opus si nu este de acord nici cu infiintarea campionilor energetici, dar nici cu virarea unor sume din profitul companii la bugetul de stat.

Termenul de punere in functiune al celor doua mari companii fusese anuntat de autoritati pentru 1 iulie. insa Mihai David, administratorului Hidroenergetica, spunea la inceputul lunii septembrie ca spera ca cei doi giganti vor fi gata pana in ianuarie 2011.

Electra SA
ar urma sa fie formata din complexurile energetic Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu, SH Targu Jiu, sucursale (fara personalitate juridica) din structura Hidroelectrica, filiala Hidroserv Ramnicu Valcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Hidroenergetica va fi alcatuita din Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E. Paroseni si Termoserv Paroseni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistrita, SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes si SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj), parte din Compania Nationala a Huilei dupa restructurare.

#electra, #hidroenergetica, #fuziune, #franklin templeton, #fondul propietatea , #stiri Ion Ariton