Guvernul mai amana ordonanta tinerilor intreprinzatori

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 00:49
2487 citiri
Guvernul mai amana ordonanta tinerilor intreprinzatori

Guvernul a decis sa mai amane aprobarea ordonantei privind tinerii intreprinzatori, cu aproximativ 30 de zile, interval in care actul normativ sa ramana in dezbatere publica, Banca Mondiala cerand ca legile sa fie mai mult dezbatute si mai putin modificate, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"Banca Mondiala (BM) a aratat ca foarte multe legi sunt modificate dupa aprobare, unele suferind mai multe revizuiri ulterioare, si a cerut ca proiectele de acte normative sa fie mai transparente si sa ramana mai mult timp in dezbatere publica", au relatatat sursele citate.

Potrivit acestora, reprezentantii Guvernului se vor intalni cu cei ai patronatelor si organizatiilor de tineri pentru a discuta despre proiectul ordonantei privind sprijinirea tinerilor intreprinzatori.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, marti, ca proiectul ordonantei de urgenta privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri va fi supusa spre aprobare Guvernului in sedinta de miercuri, 20 octombrie.

Conform proiectului, planurile de afaceri ale tinerilor intreprinzatori destinate productiei, care creeaza minim sase locuri de munca, au o pondere a investitiei in cheltuieli de peste 80% si sunt dezvoltate in mediul rural cu utilaje noi si credit bancar vor primi de la Guvern cel mai mare punctaj pentru ajutor de stat.

Astfel, pentru o firma - denumita microintreprindere "S.R.L. - I. D." ("societate cu raspundere limitata - intreprinzator debutant") - care se va ocupa de productie vor fi acordate 20 de puncte, pentru servicii 15 puncte, iar pentru comert si alte activitati 10 puncte.

Daca planul de afaceri conduce la crearea de cel putin sase noi locuri de munca permanente vor fi acordate 20 puncte, in timp ce pentru minimum patru sau cel putin doua locuri de munca vor fi acordate 15, respectiv 10 puncte.

Un calificativ maxim de 20 puncte va primi planul de afaceri care indica o pondere a investitiilor de peste 80% in cheltuielile aferente, calificativ care va scadea la 15 puncte pentru o pondere a investitiilor de peste 50% si la 10 puncte pentru o pondere a investitiilor de peste 20%.

Daca microintreprinderea este localizata in mediul rural, tanarul intreprinzator va primi 10 puncte la evaluare sau doar 5 puncte daca investitia este realizata in mediul urban.

Zece puncte vor fi acordate si daca implementarea planului de afaceri conduce la cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi si/sau a solutiilor informatice in procesul de productie/ prestare servicii, in timp ce cinci puncte vor fi acordate daca potentialul inovativ al proiectului este nesemnificativ.

Echipamentele si utilajele achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi si nu se aplica, pentru acestea, amortizarea accelerata prevazuta in Codul Fiscal.

Pentru o schema de finantare cu credit bancar vor fi acordate 20 puncte, in timp ce pentru o schema de finantare fara credit bancar vor fi acordate doar 10 puncte. Punctajul maxim care se poate obtine este de 100 puncte, iar cel minim de 50 puncte.

Punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte. La punctaje egale va prevala numarul de inregistrare on-line.

"Agentia acorda un ajutor de minimis dupa ce verifica pe baza declaratiei pe propria raspundere a operatorului economic ca este respectata regula cumulului, precum si faptul ca suma totala a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal in curs, fie din surse ale statului sau ale autoritatilor locale, fie din surse comunitare, nu depaseste pragul de 200.000 euro echivalentul in lei.

Operatorii economici beneficiari de ajutor vor tine o evidenta specifica a ajutoarelor primite, a altor scheme de minimis si a altor ajutoare de stat. Acestia sunt obligati sa arhiveze evidenta specifica si sa o pastreze o perioada de 10 ani", este stabilit in ordonanta.

Tinerii intreprinzatori in varsta de pana la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariati, angajati pe durata nedeterminata, si de o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro.

Bugetul destinat ajutoarelor financiare nerambursabile pentru ultimele luni din acest an este de un milion euro.

Pentru obtinerea de credite bancare destinate realizarii productiei pentru export si investitiilor pentru extinderea si dezvoltarea propriei activitati vor fi acordate garantii de stat de pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Intreprinzatorii debutanti vor fi scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului, cu ocazia constituirii microintreprinderii.

In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, acestia trebuie sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent, sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, dar nu intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

Facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 de euro.

Reprezentantii statului au dreptul sa verifice la sediul firmei veridicitatea si conformitatea declaratiilor, activitatilor si cheltuielilor facute in cadrul Programului, iar in cazul in care se constata ca beneficiarii au prezentat declaratii incomplete si/sau neconforme cu realitatea pentru a obtine ajutorul financiar nerambursabil sau au schimbat destinatia acesteia ori se constata ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute in contract se recupereaza total sau partial ajutorul de minimis acordat.

Beneficiarii alocatiilor financiare nerambursabile au obligatia de a raporta efectele participarii la Program, pentru o perioada de 3 ani, incepand cu anul urmator acordarii alocatiei financiare nerambursabile.

Documentul prevede ca bugetul alocat Programului pentru perioada 2010-2012 pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile este de 46,2 milioane lei si ca, pentru intervalul 2010-2012, numarul minim de beneficiari va fi 1.100 microintreprinderi.

Garantiile de stat pentru tinerii intreprinzatori vor fi acordate in limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro in 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in acest an si minim 1.000 firme anul viitor, a declarat, recent, premierul Emil Boc. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #ordonanta, #tineri, #intreprinzatori , #stiri Ion Ariton