Lucrarile din proiectul AGRI se vor face in parteneriat public-privat

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 17:00
1643 citiri
Lucrarile din proiectul AGRI se vor face in parteneriat public-privat

Lucrarile din Romania aferente proiectului international AGRI vor fi realizate prin parteneriat public-privat, a anuntat premierul Emil Boc, conform NewsIn.

Premierul Emil Boc a prezentat miercuri principalele proiecte de infrastructura care vor fi realizate prin parteneriat public-privat, printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare-Bucuresti.

Printre investitiile ce vor fi derulate la ministerul Economiei Boc a mentionat si proiectul AGRI, "un proiect care dupa aprobarea de catre toate statele membre ale proiectului va fi implementat in regim de parteneriat public-privat", dupa cum a declarat seful Guvernului. "Valoarea lui o vom cunoaste dupa studiul de fezabilitate, care va fi demarat in perioada imediat urmatoare", a adaugat el.

Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, va trebui finalizat pana cel tarziu la 1 aprilie 2012.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Ion Ariton, ministrul Industriei si Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, au participat in februarie la reuniunea interministeriala de la Bucuresti pentru a discuta dezvoltarea proiectului AGRI.

"La finalul reuniunii, in cadrul careia a fost prezentat stadiul actual al proiectului si au fost analizati urmatorii pasi de urmat, s-a semnat Protocolul intalnirii ministeriale privind dezvoltarea proiectului AGRI, care prevede cooperarea, in continuare, pentru urgentarea pregatirii unui studiu de fezabilitate al proiectului AGRI, care sa fie incheiat pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2012, cu scopul de a accelera finalizarea proiectului, precum si oferirea de asistenta companiilor participante pentru identificarea si atragerea finantarilor necesare pentru pregatirea studiului de fezabilitate al proiectului AGRI", potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei.

Protocolul mai presupune totodata si sprijinirea, in comun, a pregatirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii europene, spre a fi transmisa la timp. De asemenea, protocolul prevede promovarea proiectului AGRI ca importanta componenta a Coridorului Sudic de Transport Gaze si contributor important la asigurarea securitatii energetice a Europei, dar si promovarea schimbului de informatii relevante intre companiile participante.

Ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, a declarat luni ca proiectul interconectorului AGRI ar putea costa intre 2 si 5 miliarde euro, cu o capacitate maxima de 8 miliarde metri cubi gaze pe an.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#agri, #parteneriat public privat , #stiri Ion Ariton