Min. Economiei: Productia siderurgica din Romania a crescut cu 50% in 2010

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 19:18
1696 citiri
Min. Economiei: Productia siderurgica din Romania a crescut cu 50% in 2010

Productia siderurgica a crescut cu circa 50% in primele 11 luni ale anului 2010, fata de realizarile aceleiasi perioade din anul 2009, datorita politicii investitionale a marilor grupuri siderurgice prezente in Romania, ArcelorMittal, Mechel, TMK si Tenaris, potrivit unui comunicat al MECMA, informeaza NewsIn.

"Apreciez rezultatele economice pozitive ale companiilor, saltul calitativ al productiei de laminate, insa consider ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru obtinerea unei viabilitati depline si pentru a permite acestor societati sa faca fata oricaror incertitudini viitoare de pe piata.

Consider ca programele complexe de dezvoltare, investitiile tehnologice si de mediu preconizate vor asigura realizarea de productii superioare de produse siderurgice de inalta calitate, consolidarea locurilor de munca si bunastarea vietii salariatilor, precum si ecologizarea zonelor industriale conform criteriilor europene in domeniu", a declarat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

Ministrul roman al Economiei a participat joi la atelierul de lucru la nivel inalt cu tema "Raportul de monitorizare a industriei siderurgice din Romania - restructurare si competitivitate, provocari la fel de importante".

Evenimentul a marcat finalizarea procesului de monitorizare a sectorului siderurgic din Romania in septembrie 2010.

"Pentru Romania, incheierea procesului de restructurare a industriei siderurgice in bune conditii, asa cum este consemnat in Raportul Comisiei prezentat in data de 16 septembrie 2010, este un element important in procesul de continuare a integrarii europene, din punct de vedere politic si economic", a precizat ministrul Ariton.

Totodata, in interventia sa, Ion Ariton a subliniat importanta momentului din perspectiva sprijinului pe care Romania il acorda procesului de consolidare a politicii industriale europene.

"Adaptarea programelor de restructurare a siderurgiei romanesti la exigentele Uniunii Europene si implementarea acestora au contribuit la modernizarea si viabilizarea companiilor siderurgice din Romania", se mai arata in comunicat.

Prin Strategia Europa 2020 s-au decis, la nivelul Uniunii Europene, obiectivele comune pentru urmatorul deceniu si in aceasta perioada sunt definite cele mai potrivite instrumente pentru atingerea acestora.

Prezent la reuniune, vice-presedintele Comisiei Europene, Comisarul pentru Industrie si Antreprenoriat, Antonio Tajani, a felicitat Romania pentru colaborarea cu directiile de specialitate ale Comisiei Europene, Directia Generala Intreprinderi si Industrie, Directia Generala Concurenta si cu firma de consultanta desemnata de CE, White Young Green /IDOM si pentru progresele realizate in sectorul siderurgic, apreciind ca siderurgia romaneasca poate fi un exemplu pentru Europa, potrivit MECMA.

Totodata insa, vice-presedintele Comisiei Europene considera ca sectorul siderurgic romanesc trebuie sa faca dovada competitivitatii sale si sa raspunda noilor provocari, astfel incat obiectivele stabilite in Strategia Europa 2020 sa fie atinse.

La atelierul de lucru organizat de MECMA impreuna cu Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE, la Bruxelles au participat si secretarul general al Guvernului Romaniei, Daniela Andreescu, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, precum si europarlamentarii romani Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu, Iuliu Winkler si Sabin Cutas. 

#minister, # economie, # siderurgie , #stiri Ion Ariton