Protocolul incheiat de ME cu sindicalistii din energie a fost contestat in instanta

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 16:06
1020 citiri
Protocolul incheiat de ME cu sindicalistii din energie a fost contestat in instanta

Sindicalistii din cadrul Federatiei Nationale a Muncii (FNM), condusa de Constantin Cretan, au depus miercuri, la Tribunalul Gorj, dosarul prin care cer anularea protocolului semnat intre ministrul economiei, Ion Ariton, si Marin Condescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME).

Sindicalistii au contestat la Tribunalului Gorj protocolul semnat la inceputul saptamanii trecute deoarece il considera ilegal.

Constantin Cretan, liderul FNM, a declarat miercuri ca a mers la Tribunalul Gorj si a depus dosarul de deschidere a actiunii in instanta, transmite corespondentul NewsIn.

Alaturi de reprezentantii FNM, cererea de contestare a protocolului a fost semnata, potrivit lui Constantin Cretan, si de liderii structurilor sindicale ale BNS si CNSLR Fratia din Minerit si Energie.

Sindicalistii sunt impotriva mai multor puncte din protocol si spun ca Marin Condescu urmareste sa distruga mineritul din Oltenia.

"Asa cum am promis, vom cere anularea in instanta a protocolului semnat de Ion Ariton cu Marin Condescu. Astazi (miercuri, n.r.) am depus actele la tribunal. Nu este legal acest protocol. Suntem impotriva mai multor puncte din protocol, mai ales a unora care sunt in detrimentul minerilor. Obligatia sindicalistilor este sa-si protejeze oamenii, asta incercam noi sa facem. Nu avem sperante foarte mari ca vom castiga cu aceasta contestatie, dar trebuie sa incercam", a spus Constantin Cretan.

In toamna anului trecut, Constantin Cretan a contestat in instanta infiintarea Electra.

Liderul de sindicat Marin Condescu nu a putut fi contactat, aflandu-se in concediu.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, si presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, au semnat luni, 10 ianuarie, la Targu-Jiu, un protocol in 10 puncte prin care se aproba Planul Social propus de FNME pentru evitarea disponibilizarilor in sectorul minier din Oltenia.

Unul dintre punctele asupra carora ministrul si sindicatele au fost de acord este acela potrivit caruia minerii care au stagiul de cotizare complet, dar nu au varsta de pensionare, vor intra in concediu de asteptare vreme de doi ani si vor primi 75% din salariu plus 25% spor de vechime.

Ministerul Economiei si Ministerul Muncii urmeaza sa elaboreze un act normativ care sa reglementeze Regimul de asteptare pentru aceste categorii de salariati din minerit si energie care au un stagiu complet de cotizare, dar nu indeplinesc conditiile sa iasa la pensie.

"Actul normativ va prevedea posibilitatea prelungirii perioadei de asteptare cu inca 2-3 ani, cu plata unei indemnizatii de 50% din salariul de baza si sporul de vechime din fondurile bugetului de stat", se mai precizeaza in protocol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sindicalisti, #energie, #electra, #minerit, #oltenia , #stiri Ion Ariton