Reorganizarea sistemului energetic, pe masa Guvernului in 2 saptamani

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 15:37
1609 citiri
Reorganizarea sistemului energetic, pe masa Guvernului in 2 saptamani

Executivul va lua, in doua saptamani, o decizie privind reorganizarea sectorului de productie a energiei in cele doua complexuri energetice, respectiv Hunedoara si Craiova, a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Claudiu Stafie, potrivit NewsIn.

”Din pacate, proiectele privind formarea celor doua companii mari Electrica si Hidroenergetica au fost blocate in instanta si acum Ministerul Economiei cauta solutii viabile de reorganizare acestor companii. Existe solutii care se afla pe masa Guvernului si sunt analizate. In doua saptamani se va lua o decizie”, a precizat secretarul de stat.

Stafie a adaugat ca se analizeaza doua planuri de reorganizare a sistemului energetic, respectiv infiintarea celor doua companii Electra si Hidroenergetica si formarea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila.

MECMA a anuntat, la sfarsitul lunii iulie, ca va face pana in luna octombrie o analiza referitoare la infiintarea celor doua companii energetice, infiintare blocata de actiunile in instanta, a Fondului Proprietatea si a unor sindicate.

"In urma analizei, se va clarifica situatia juridica a companiilor si se va lua o decizie finala in privinta acestora", se arata intr-un comunicat al ministerului.

infiintarea celor doi giganti energetici fusese decisa prin  HG nr. 56/20.01.2010 si  H.G. nr. 357/14.04.2010, dar blocata ulterior in urma unor actiuni in instanta a Fondului Proprietatea si a unor organizatii sindicale si persoane fizice.

"In paralel, se analizeaza posibilitatea, agreata si de FMI, a reorganizarii sectorului energetic in doua companii, care sa asigure o exploatare optima din punct de vedere tehnic, bazata pe un mecanism clar de functionare, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica", mai informeaza comunicatul.

Directorul Directiei de politici energetice din cadrul Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, a declarat la inceputul lunii aprilie ca autoritatile cauta solutii alternative la cele doua mari companii energetice care urmau sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica.

Potrivit acestuia, o solutie viabila ar fi crearea a doua complexuri energetice, in cazul in care cei doi mari giganti energetici nu vor fi infiintati pana la sfarsitul acestui an. Primul complex energetic ar urma sa fie bazat pe lignit, incluzand Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), dar si cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), ia cel de-al doilea ar viza zona de huila si ar putea fi alcatuit din Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si termocentralele Deva si Paroseni.

"Unul din complexuri ar fi pe lignit si celalalt pe huila, ca proiect intermediar pentru crearea celor doua companii. Ele urmeaza sa fie si prezentate Fondului Monetar International (FMI), ca solutie alternativa la cele doupa companii, dar aceasta decizie se va lua in situatia in care cele doua companii nu vor fi infiintate pana la sfarsitul anului.

Este nevoie, de asemenea, si de o noua Hotarare de Guvern care sa prevada acest lucru", a declarat Alexandru Sandulescu, la acea data.

Electra SA ar fi urmat sa fie formata din complexurile energetic Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu, SH Targu Jiu, sucursale (fara personalitate juridica) din structura Hidroelectrica, filiala Hidroserv Ramnicu Valcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Hidroenergetica urma sa fie alcatuita din Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E. Paroseni si Termoserv Paroseni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistrita,SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes si SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj), parte din Compania Nationala a Huilei dupa restructurare.

Termenul de punere in functiune al celor doua mari companii a fost initial anuntat pentru 1 iulie 2010. Recent, Tudor serban, consilier personal al ministrului Economiei, Ion Ariton, declara ca este posibil ca cei doi giganti energetici sa nu mai fie infiintati, avand in vedere ca acest proiect a fost amanat de mai multe ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#companii energetice, #complex energetic, #energie, #hidroenergetica , #stiri Ion Ariton