Romania si Rusia ar putea semna in 2011 un acord legat de gazoductul South Stream

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 18:19
1342 citiri
Romania si Rusia ar putea semna in 2011 un acord legat de gazoductul South Stream

Romania si Rusia ar putea semna in primul trimestru al anului viitor un acord interguvernamental legat de gazoductul South Stream, se arata intr-un comunicat emis miercuri de cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, in urma vizitei la Bucuresti a unei delegatii condusa de Aleksei Miller, potrivit NewsIn.

De asemenea, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si directorul general al transportatorului national de gaze Transgaz, Florin Cosma, au semnat miercuri, la Bucuresti, un Memorandum de intentie pentru a pregati studiile de fezabilitate in scopul de a analiza posibilitatea ca gazoductul South Stream sa tranziteze Romania.

Partile au convenit totodata sa formeze un grup comun de experti in acest sens.

"Daca rezultatele acestor studii de fezabilitate sunt pozitive, Gazprom si Transgaz vor inainta propunerea privind semnarea in primul trimestru al anului 2011 a unui acord interguvernamental de cooperare ruso-roman legat de South Stream.

Acest acord ar putea servi drept cadru juridic si politic international pentru a implementa acest proiect in Romania", se arata in comunicatul emis miercuri pe site-ul Gazprom.

In cazul semnarii Acordului interguvernamental, partile vor intreprinde eforturile necesare privind incheierea aranjamentelor relevante la nivel corporativ, cat mai curand posibil, mai informeaza comunicatul.

Delegatia Gazprom s-a intalnit miercuri in cadrul vizitei in Romania cu premierul roman Emil Boc si cu ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

"Partile au discutat stadiul actual si perspectivele de aprofundare a cooperarii ruso-romane in sectorul energetic", se mai arata in comunicat. South Stream, proiect lansat in 2007, este considerat un rival al proiectului Nabucco sustinut de UE, gazoduct ce ar urma sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Austria Guvernul rus a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi tronsonul terestru al gazoductului, care isi propune sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz rus pe an, pe sub Marea Neagra, pana in Europa Centrala si de Sud, ocolind Ucraina.

Macedonia a anuntat recent ca va incepe la 1 octombrie negocieri cu Gazprom pentru a se alatura proiectului de gazoduct South Stream.

Si Serbia a anuntat ca este gata sa inceapa constructia conductei de tranzit pentru South Stream, devenind astfel prima tara din Europa care trece la aplicarea proiectului.

Presa bulgara se teme ca, daca Romania se alatura si ea proiectului, includerea Macedoniei ar putea ajuta Rusia sa ocoleasca Bulgaria pentru executarea proiectului, in cazul in care relatiile cu guvernul de la Sofia ar deveni tensionate.

In Bulgaria, gazoductul ar urma sa se ramifice in doua - o conducta va merge spre Grecia si sudul Italiei, cealalta ramificatie va merge spre Austria si nordul Italiei traversand Serbia, Croatia si Slovenia.

Proiectul, considerat rival al gazoductului Nabucco, a fost initiat de Gazprom si de compania italiana Eni, iar compania franceza EdF intentioneaza sa se alature ca actionar.

Costurile sunt de pana la 25 de miliarde de euro.

Rusia a declarat in cateva randuri ca si Romania si-a exprimat interesul pentru a participa la proiectul South Stream.

La un moment dat chiar, cand pozitia noului guvern bulgar de centru-dreapta parea ezitanta in ceea ce priveste continuarea implicarii sale in South Stream, Gazprom ar fi amenintat ca va inlocui Bulgaria cu Romania, dar analistii au considerat ca este un bluf destinat sa puna presiune pe Sofia.

La randul lor, declaratiile oficialilor romani in privinta South Stream nu au fost niciodata transante.

Pozitia ferma a Bucurestiului este ca ramane deplin angajat in proiectul Nabucco, dar totodata ca niciun proiect energetic major nu va ocoli Romania. 

#romania, # rusia, # south, # stream , #stiri Ion Ariton