Un nou punct de import al gazelor va fi construit intre Romania si Bulgaria

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:20
1703 citiri

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria, Traicho Traikov, acestia analizand mai multe aspecte de interes comun privind cooperarea in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, potrivit NewsIn.

"Construirea unor amenajari hidroenergetice pe Dunare, care este si subiectul unui Memorandum de Intelegere semnat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria in cadrul sedintei comune a celor doua Executive, a fost una dintre temele abordate in cadrul discutiilor. Proiectul va contribui la procesul de promovare a eficientei energetice si resurselor regenerabile si, prin aceasta, la dezvoltarea economica durabila a celor doua state", a anuntat miercuri Ministerul roman al Economiei.

De asemenea, au continuat discutiile privind cuplarea pietelor de energie electrica din cele doua tari, proces asupra caruia s-a convenit in data de 30 noiembrie 2010, la Sofia, prin Memorandumul de intelegere semnat de cele doua parti.

Cei doi operatori de transport si sistem din Romania si Bulgaria, Transelectrica si ESO-EAD, vor continua colaborarea printr-o serie de proiecte comune in domeniu.


Partea romana a reiterat, in acest context, importanta intensificarii colaborarii dintre cele doua state in vederea asigurarii unei piete energetice integrate si a unor coridoare sigure de transport energetic, spun oficialii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

"Alte proiecte importante pentru cele doua state, care au fost discutate in cadrul intalnirii ministrilor din cele doua tari, au fost interconectarea sistemelor de transport gaze naturale ale Romaniei si Bulgariei pe directia Giurgiu-Ruse, precum si realizarea unui nou punct de import gaze", se arata in comunicatul MECMA.

In ceea ce priveste proiectul Nabucco, atat Romania, cat si Bulgaria, si-au exprimat sustinerea pentru dezvoltarea sa, avand in vedere caracterul sau strategic in cadrul Coridorului Sudic si contributia la securitatea energetica a Europei.

in anul 2010, valoarea totala a schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 35,6% fata de anul precedent, depasind 2,7 miliarde euro, din care peste 1,3 miliarde euro au reprezentat exporturile romanesti in Bulgaria, iar importurile au depasit 1,4 miliarde euro. La  sfarsitul lunii iunie, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de peste 1,46 miliarde euro, din care exportul a reprezentat 774,4 milioane euro, iar importul 690,6 milioane euro, cu un sold pozitiv al balantei comerciale de +83,8 milioane euro.

Pe ansamblu, schimburile comerciale bilaterale au inregistrat o crestere cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului 2010. Cu o pondere de 3,5% in totalul exporturilor romanesti, Bulgaria se situeaza pe locul 7 in clasamentul tarilor partenere.

Conform datelor de la  Oficiului National al Registrului Comertului, la 31 iulie 2011 erau inregistrate in Romania 1.353 societati comerciale cu capital bulgar, reprezentand 0,77% din numarul total de companii cu participare straina la capitalul social. Valoarea totala a capitalului investit a fost de 47,54 milioane euro (locul 34 in clasamentul pe tari).

#energie electrica, #aze naturale, #acord romania bulgaria , #stiri Ion Ariton