Iliescu: Avem obligatii de fond fata de pensionari

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 12:34
1206 citiri
Iliescu: Avem obligatii de fond fata de pensionari

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni ca social-democratii au obligatii "de fond" fata de pensionari, motiv pentru care trebuie sa gaseasca formula potrivita pentru a evita o reducere a nivelului pensiilor prin bugetul pe 2010. 

Iliescu a fost intrebat despre amendamentul privind cresterea punctului de pensie din Legea bugetului, respins de comisiile de buget cu contributia unor reprezentanti ai PSD, dupa ce anterior acestia reusisera sa-l impuna in comisiile de munca.

"Noi avem niste obligatii de fond fata de pensionari si ceea ce s-a stabilit in cursul anului trecut trebuie respectat si pastrat, sa nu admitem, in ciuda greutatilor si ale bugetului si ale economiei, scaderea nivelului si asa modest de retributie a pensionarilor.

E dreptul lor, al unei pensii castigate dupa o viata, asa ca trebuie sa gasim formula potrivita", a declarat Iliescu, precizand ca in cadrul BPN al PSD va fi abordata inclusiv problema bugetului.

La randul sau, presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, a declarat ca bugetul de stat in actuala forma va duce la cresterea datoriilor si la nivel "de principiu" votul social-democratilor ar trebui sa fie negativ.

El si-a exprimat speranta ca anumite amendamente respinse la comisiile de specialitate ar putea fi aprobate in plenul Parlamentului.

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat duminica seara ca nu s-a negociat absolut nimic in Comisiile de buget-finante, referindu-se la respingerea amendamentului legat de majorarea punctului de pensie, abtinerea social-democratului Viorel Stefan de la vot fiind una bazata pe "ratiune".

Intrebat, intr-o emisiune de televiziune, daca democrat-liberalii au negociat cu membri ai PSD din Comisiile de buget-finante astfel incat amendamentul prin care punctul de pensie crestea la 45% din salariul mediu sa fie respins prin vot, Adriean Videanu a spus ca "nu s-a negociat absolut nimic".

Videanu a apreciat ca presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, care s-a abtinut de la votul pe acest amendament, a fost rational.

"Domnul Stefan este un om care stie buget, il apreciez foarte mult", a spus Videanu, explicand faptul ca au fost amendamente care ar fi afectat echilibrul bugetar.

"Cred ca ratiunea este cea care a dominat(...) Ratiunea a fost cea care a invins si un om care stie buget nu putea sa voteze altfel decat a votat presedintele Comisiei", a mai spus Videanu.

Comisiile reunite de buget-finante au respins amendamentul grupurilor parlamentare PSD-PC si PNL pentru majorarea punctului de pensie la 826,2 lei, respectiv 45% din salariul mediu brut, dar au introdus un nou amendament pe lista celor respinse - de indexare a punctului de pensie la inflatie din 2011.

Parlamentarii PSD Claudiu Manda si Stefan Viorel s-au abtinut de la votul amendamentului care propunea majorarea punctului de pensie, astfel ca amendamentul nu a intrunit suficiente voturi "pentru". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond, #iliescu, #obligatii, #pensionari , #stiri Ion Iliescu