Iliescu: Criza "actioneaza ca un tsunami". Noi suntem la mal

Luni, 16 Martie 2009, ora 14:18
2501 citiri
Iliescu: Criza "actioneaza ca un tsunami". Noi suntem la mal

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, ca Romania, aflata la periferia sistemului mondial, este in faza de inceput a efectelor negative ale crizei mondiale, fenomen care "actioneaza ca un tsunami", care apare in mijlocul oceanului si "plesneste" cel mai tare la mal.

"Criza este un dat obiectiv. Este in desfasurare ampla pe plan international. A aparut in centrul sistemului mondial, in SUA, s-a extins in restul tarilor. Noi suntem la periferia sistemului. Asemenea fenomene izbucnesc in centru si apoi se propaga in valuri succesive spre periferie. E ca un tsunami care apare in mijlocul oceanului si plesneste cel mai puternic cand ajunge la mal. Noi suntem la mal, suntem la periferie", a precizat Iliescu.

El a aratat ca Romania se afla la inceputul efectelor crizei, existand posibiliatea ca desfasurarea viitoare a acesteia sa fie si mai dramatica. "Asa ca necesita aceasta chestiune o analiza mai serioasa si trebuie sa apelam la tot ce avem specialisti in aceasta tara. Sunt oameni cu experienta care spun ca ne aflam nu intr-o criza obisnuita, ci intr-o criza de sistem si poate de final de sistem, de final de epoca istorica, care inchide o istorie de cinci sute de ani a evolutiei capitalismului", a subliniat Iliescu.

El a adaugat ca, potrivit dezbaterilor existente pe tema crizei, anul 1989 a marcat falimentul unui sistem care a ignorat piata ca fenomen obiectiv, iar acum se asista la o criza care inseamna falimentul celeilalte extreme, respectiv a "fetisului" pietei si a ignorarii rolului statului.

 

#criza, #iliescu, #rol, #romania, #stat, #tsunami , #stiri Ion Iliescu