Liderul mineriadelor din Romania va fi eliberat

Joi, 11 Ianuarie 2007, ora 05:15
1215 citiri

Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti a acceptat cererea liderului minerilor, Miron Cozma, deci acesta poate fi eliberat conditionat.

In urma deciziei, eroul mineriadelor din anii '90 nu va fi nevoit sa-si petreaca dupa gratii cele 11 luni ce i-au mai ramas din ispasirea pedepsei. O comisie speciala a Penitenciarului Rahova a aprobat saptamana trecuta cererea de punere in libertate conditionata a condamnatului, iar aceasta a fost acceptata de catre Parchet.

Cozma a fost condamnat in perioada presedintiei lui Emil Constantinescu la o pedeapsa de 18 ani de inchisoare pentru mineriadele bucurestene din 1991. Presedintele Ion Iliescu, care i-a succedat, l-a gratiat pe Cozma in decembrie 2004, in momentul incheierii mandatului sau prezidential, insa dupa doar o zi, la presiunea opiniei publice, si-a revocat ordinul. Atunci, Cozma a facut recurs si a castigat. A putut, deci, parasi inchisoarea, dar intre timp a fost condamnat pentru un alt capat de acuzare, rolul sau din evenimentele din 1999 de la Costesti, primind zece ani de inchisoare. In octombrie 2005, Curtea de Apel de la Bucuresti a opinat ca cei sapte ani
si unsprezece luni de detentie executata pot fi redusi din cei zece ani, astfel incat la momentul respectiv mai ramasesera de executat doar doi ani si o luna, perioada care va lua sfarsit in noiembrie 2007, deci dupa 11 luni.

In perioada 1990-2000, minerii din Valea Jiului, condusi de Cozma, au aparut in total de sase ori in rolul de "paznici ai ordinii publice". Aceste actiuni au fost denumite de presa "mineriade". Cea mai sangeroasa dintre acestea a fost cea de-a treia, din iunie 1990, care s-a soldat cu mai multe victime. In perioada mineriadei din 18-22 ianuarie 1999, hoardele de mineri conduse de Cozma s-au confruntat cu fortele de ordine care au reusit in cele din urma sa-i opreasca la Costesti, judetul Valcea. Pana in momentul acela insa, minerii au pradat mai multe judete si au agresat 300 de oameni, printre care s-au aflat si persoane oficiale.

Sursa: Rador