Topul pensiilor pentru fostii parlamentari

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 13:26
1499 citiri
Topul pensiilor pentru fostii parlamentari

Pensia unui fost parlamentar se ridica la cateva zeci de milioane. Calculul se face, potrivit statutului senatorilor si deputatilor, in functie de numarul de mandate avute. Astfel, un fost parlamentar va primi ca pensie 80% din indemnizatie daca a detinut cel putin trei mandate si 60% pentru cazul in care are la activ doua mandate, relateaza cotidianul Adevarul.

In situatia in care fostul senator sau deputat a avut un singur mandat, atunci pensia va fi de 40% din indemnizatie. Salariul mediu de baza pentru un parlamentar este de 6.994 de lei, la care se se adauga anumite sporuri pentru detinerea unor functii.

PDL a elaborat un act normativ menit sa elimine pensiile speciale pentru alesi dar comisia privind statutul senatorilor si deputatilor nu l-a luat inca in dezbatere desi termenul fixat era 3 aprilie.

Topul celor mai mari pensii:

Adrian Paunescu (PSD) - 6114,4 lei. Trei mandate de senator la activ. Fost presedinte al Comisiei pentru Cultura din Senat.

Marcu Tudor (PRM) - 5734,4 lei. Trei mandate de depu­tat la activ. Fost vice­presedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.

Rodica Stanoiu (PC) - 5595,2 lei. Fostul ministru al Justitiei si fost senator PSD detine trei mandate de senator la activ.

Lucian Bolcas (PRM) - 4873,2 lei. Doua mandate de deputat la activ. A detinut functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Ion Iliescu (PSD) - 4585,8 lei. Doua mandate de senator la activ. A fost liderului grupului social-democratilor din Senat. 

#top, #pensii, #parlamentari, #mandat, #Paunescu, #Iliescu , #stiri Ion Iliescu