2012 vine cu noi scaderi de preturi la apartamente - Interviu Business24

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:33
6716 citiri
2012 vine cu noi scaderi de preturi la apartamente - Interviu Business24

Daca 2011 a fost un an static, care a adus o probusire a preturilor apartamentelor, anul viitor va continua trendul scaderilor de pret. Prognozele macroeconomice anunta austeritate, situatie care se va reflecta in apetitul cumparatorilor de a achizitiona imobile.

"Ne putem astepta in continuare la scaderi de preturi. Asa cum a fost evolutia in 2011, tot asa va fi si in 2012, vom vedea scaderi mici, procente de o cifra. Avand in vedere situatia economica, evident ca nu ne putem astepta in niciun caz la vreo revenire a pietei imobiliare in 2012", a declarat analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu, intr-un interviu acordat Business24.

Cum arata radiografia pietei imobiliare din ultimul an?

Tot anul a fost destul de static din punct de vedere al pietei imobiliare. Cand zic asta, ma refer la numarul mic de tranzactii, preturile la un nivel de aproximativ jumatate fata de perioada de dinainte de inceputul crizei si o usoara scadere a cererii solvabile care s-a tradus in scaderi procentuale ale preturilor de vanzare.

In momentul de fata, decizia Bancii Centrale de a modifica regulile de creditare, mai ales in ceea ce priveste descurajarea creditelor in valuta, va micsora si mai mult cererea solvabila. Cei care nu castiga veniturile in euro vor fi nevoiti sa plateasca un avans de 25% in cazul contractarii unui credit ipotecar.

Mai mult, sunt supusi unor scenarii rele in sensul ca este solicitata capacitatea de rambursare a solicitantului in functie de posibile modificari ale nivelului dobanzilor si de posibile modificari majore ale cursului valutar.

Atunci, in momentul in care solicitantul de credit face cererea, el va putea sa ramburseze lunar sume mai mici decat putea s-o faca inaintea acestui regulament de creditare. Prin urmare, suma de care se va putea imprumuta va fi mai mica decat cea anterioara acestor reguli. Atunci, acesta este motivul principal pentru care cerea solvabila ar putea scadea.

Judecand dupa prognozele facute recent de autoritati, cum va arata piata imobiliara in 2012?

Conditiile economice pentru 2012 nu se intrevad prea bune. Prognozele macroeconomice denota o situatie de austeritate, iar aceasta situatie se va transmite evident si la nivelul populatiei.

Astfel, populatia nu va fi incurajata sa ia decizie de achizitie imobiliara, chiar in conditiile de creditare actuala.

Ne putem astepta in continuare la scaderi de preturi. Asa cum a fost evolutia in 2011 , tot asa va fi si in 2012, vom vedea scaderi mici, procente de o cifra.

Avand in vedere situatia economica, evident ca nu ne putem astepta in niciun caz la vreo revenire a pietei imobiliare in 2012.

Depinde foarte mult de situatia economica generala atat a Romaniei cat si a Europei. In general, piata imobiliara incepe sa-si revina la 6 luni dupa ce economia isi revina. Revenire nu inseamna crestere economica de 0,1-0,2%, asa cum am fost martori in ultima vreme. E vorba de o crestere economica sustinuta.

In piata imobiliara romaneasca cererea si oferta nu se intalnesc ca intr-o piata matura. Peste cati ani vom putea vorbi de un echilibru intre cerere si oferta?

Cererea si oferta se vor echilibra, in masura in care piata va fi capabila sa inghita, sa consume ofertele actuale.

Pentru a exista un echilibru, cererea solvabila trebuie sa inceapa sa creasca si sa achizitioneze din oferta de pe piata si, la un moment dat, sa se echilibreze. Insa, acest moment este foarte departe.

Unde sunt cele mai ieftine apartamente de doua camere in Bucuresti, la momentul actual?

In zonele periferice, respectiv in Berceni, Militari, unde un apartament porneste de la 1.000 euro/mp, fata de 2.200 cat era pretul unui apartament inainte de criza.

Avand in vedere ca preturile la apartamentele vechi si la cele noi sunt cam la egalitate, un apartament constructie noua, de doua camere, de 60 mp, il poti cumpara la 60.000 de euro.

In ceea ce priveste chiria unui apartament de doua camere, aceasta porneste de la 250 de euro.

Cum stam la capitolul terenuri?

Terenurile au suferit cel mai mult ca urmare a acestei crize. Sunt zone intregi in care nu s-a mai facut o tranzactie de jumate de an, poate chiar un an.

In plus, reducerile de preturi au fost spectaculoase, uneori mai mari de 50% fata de media pretei.

Probabil piata terenurilor isi va reveni mai usor decat alte segmente ale pietei.

Avand in vedere faptul ca preturile au cunoscut scaderi drastice, se mai uita investitorii pe piata imobiliara romaneasca?

Investitorii straini trec prin sindromul cresterii aversiunii fata de risc.

In situatii de turbulenta pe pietele financiare, investitorii dezvolta aceasta aversiune fata de risc si evita locurile percepute drept riscante.

Romania este perceputa drept un loc riscant de investit. In momentul de fata se uita doar cei care vor sa faca niste investitii speculante, mizand pe o crestere a preturilor dupa trecerea crizei.

#piata imobiliara 2012, #scaderi preturi apartamente, #pret apartamente bucuresti, #ion radu zilisteanu imobiliare, #pret terenuri , #stiri Ion Radu Zilisteanu