Apartamentele ieftine, cautate si in timp de criza

Miercuri, 25 August 2010, ora 13:00
1694 citiri
Apartamentele ieftine, cautate si in timp de criza

Locuintele ieftine, in blocurile vechi, raman la mare cautare, chiar si in timpul crizei, mai ales ca preturile acestora sunt in cadere libera, potrivit specialistilor din piata imobiliara. 

"Intotdeauna piata de garsoniere si apartamente cu doua camere a mers mai bine decat 3 si 4 camere, pentru ca, evident, din cauza accesibilitatii preturilor, foarte multi s-au orientat catre astfel de garsoniere si apartamente", a explicat, pentru Ziare.com, consultantul Ion Radu Zilisteanu, fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Potrivit spuselor sale, marea problema a pietei imobiliare din Romania o reprezinta, in acest moment, finantarea bancara.

"Finantarea pe credite ipotecare este cam la pamant si asta nu numai din cauza bancilor, ci si din cauza clientilor care nu mai au curaj sa contracteze credite ipotecare, asa incat piata ramane totusi blocata si pe segmentul asta", a adaugat Zilisteanu.

Consultantul nu crede ca preturile vor reveni la crestere in acest an, fiind influentate de conditiile economice generale si de scaderea puterii de cumparare, cauzata de scaderea salariilor si majorarea taxei pe valoarea adaugata.

"Pe fiecare piata, investitorii incearca sa dibuiasca cand e momentul cu preturile cele mai mici. In 99% din cazuri nu nimeresc. E greu de nimerit exact fundul gropii. Insa, parerea mea este ca preturile mai au loc de a scadea, astfel incat cred ca ar mai trebui asteptat", a comentat Zilisteanu.

De asemenea, fondatorul firmei de imobiliare Euroest, Dragos Dragoteanu, crede ca preturile sunt "in cadere libera", din cauza conjucturii economice.

"Vor exista probleme din ce in ce mai mari in cadrul bancilor la rambursarea ratelor lunare si vor fi sute de apartamente lunar scoase la vanzare de banci pentru executare silita. Vor fi scoase la pretul de evaluare, urmand a vedea daca exista cumparaturi la pretul respectiv sau se scade la a doua licitatie cu 25 la suta", a explicat Dragoteanu, pentru Ziare.com.

Garsonierele au preturi de sub 35.000 de euro

Cele mai scazute preturi pe segmentul rezindential sunt la apartamentele cu doua camere si garsonierele din blocurile vechi, echivalentul lor din cladirile noi avand preturi cu 50 la suta mai scumpe, in unele cazuri.

Astfel, se pot gasi garsoniere de 30 - 45 de metri patrati, in cartiere din zona semicentrale sau marginase din Bucuresti, la pretul de 35.000 de euro.

De exemplu, pentru o garsoniera de 42 de metri patrati, decomandata, confort I, in zona Berceni, a fost pusa in vanzare la pretul de 35.000 de euro pe site-ul Imobiliare.ro.

La acelasi pret se poate gasi o garsoniera in Colentina, de 35 de metri patrati, semidecomandat, confort I.

Pe site-ul MagazinDeCase.ro au fost puse in vanzare mai multe astfel de locuinte. Pentru o garsoniera de 31 de metri patrati, intr-un bloc din 1985, in zona Doamna Ghica, pretul a fost scazut de la 44.000 de euro la 35.000 de euro.

De asemenea, in zona Drumul Taberei 34, puteti gasi garsoniere de 32 de metri patrati, semidecomandat, la pretul de 34.900, potrivit site-ului Imopedia.

Nu doar garsonierele in blocurile vechi au preturi in scadere. Astfel, in ansamblul rezidential Linda Residence, intr-un imobil construit chiar in acest an, o garsoniera de 36 de metri patrati, decomandat, confort I, este pusa in vazare pentru pretul de 34.170 de euro, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata.

Pentru persoanele cu bugete mult mai reduse, dar care isi doresc, totusi, sa renunte la plata chiriei si sa aiba propria casa, exista si oferte pe masura.

In Rahova, o garsoniera cu o suprafata utila de 25 de metri patrati, intr-un imobil construit in 2010, este pus in vanzare pentru 23.800 de euro, pret negociabil.

Pentru garsoniere foarte mici, de 15 - 20 de metri patrati, preturile incep la 10.000 de euro si ajung la 28.000 de euro, in functie de starea locuintei si de locatie.

Oferte pentru toate buzunarele si la doua camere

Pe site-urile de profil, apartamentele cu doua camere sunt puse in vanzare la preturi incepand cu 25.000 de euro, acestea fie aflandu-se in blocuri foarte vechi din zonele centrale (Universitate, Mosilor), fie avand dimensiuni foarte mici 26 - 34 de metri patrati.

Un apartament de 48 de metri patrati, confort II, in zona Berceni, costa 40.900 de euro, insa puteti gasi si apartamente cu doua camere, confort I, in zona Giurgiului, intr-un bloc construit in 1965, la pretul de 45.000 de euro.

Cea mai mare parte a apartamentelor cu doua camere, cu suprafete cuprinse intre 45 si 60 de metri patrati, au un pret de 55.000 - 60.000 de euro.

Astfel, doua camere in zona Vitan, cu o suprafata totala de 55 de metri patrati, confort I, costa 60.000 de euro. Acelasi pret este afisat si pentru un apartament din zona Pantelimon - Delfinului, in timp ce o locuinta cu doua camere, de 58 de metri patrati, in zona Garii de Nord, coboara la 45.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #criza, #imobiliare, #locuinte, #proprietari , #stiri Ion Radu Zilisteanu