Terenurile si locuintele noi vor domina piata in 2008

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 09:46
1143 citiri
Terenurile si locuintele noi vor domina piata in 2008

Terenurile raman cel mai profitabil plasament de pe piata imobiliara si in acest an. Cresterea medie a preturilor in Capitala va fi in jurul a 20%, comparativ cu 30% anul trecut. Pe piata rezidentiala, consultantii imobiliari prefigureaza si pentru acest an mutarea preferintelor de la apartamentele vechi spre cele noi si o crestere moderata a preturilor in ambele sectoare. Chiriile spatiilor de birouri vor scadea sub 10%, datorita noilor livrari. Pe segmentul comercial, Reuven Havar, CEO AFI Europe, dezvoltatorul mall-ului Cotroceni Park, se asteapta ca nivelul chiriilor sa se ajusteze cu 10%, pe baza cresterii continue a costurilor de constructie a centrelor comerciale.

Potrivit lui Havar, costurile ii obliga pe dezvoltatori sa joace in 2008 cu marje de profit scazute, iar consultantii imobiliari considera ca acestea nu vor scadea totusi sub 20%. In privinta randamentelor investitionale, acestea vor scadea cu 0,4%, dar vor continua sa ramana in jurul a 6%, inca mai mari decat cele din regiune.

Preturile terenurilor vor fi in continua crestere, dar nu mai mult de 20%, sustine Mihai Alexandru, consultant al departamentului terenuri in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Activ Consulting. Numai in zona Pipera-Tunari, pretul terenului s-a marit, in zece ani, de pana la 200 de ori, crescand de la cinci dolari/metru patrat la 1.000 euro/metru patrat.

"Obligativitatea mutarii activitatii colosilor industriali in afara marilor orase o sa ofere un balon de aer dezvoltatorilor care se confrunta cu lipsa spatiilor pentru noi constructii", a declarat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Potrivit lui Reuven Havar, "pretul terenurilor a ajuns la un maxim, eu cred ca pana la sfarsitul anului o sa se opreasca din crestere sau chiar o sa scada cu 5%".

Pe piata rezidentiala, consultantii imobiliari prefigureaza si pentru acest an mutarea preferintelor de la apartamentele vechi spre cele noi si o crestere moderata a preturilor in ambele sectoare. "Pretul apartamentelor noi va creste cu 10-15%, pentru ca bugetul de constructie este mare, si asta impinge preturile in sus", a spus Havar. Cresteri bruste ale pretului locuintelor s-ar putea inregistra doar daca vom asista la noi cresteri ale pretului la beton sau ciment, care influenteaza decisiv pretul final.

"Renuntarea la taxarea inversa numai pentru persoane juridice nu o sa influenteze pretul locuintelor, pentru ca cele mai multe dintre tranzactii sunt facute de persoane fizice", sustine Zilisteanu. In primul semestru al acestui an, sunt asteptate 8-9.000 de unitati locative, iar in partea a doua a anului, alte 3-4.000 de apartamente. Acesta considera ca pretul apartamentelor vechi se va aseza in acest an si se prevad chiar usoare scaderi pana la finalul lui 2008. Pe segmentul industrial se va mentine ritmul dinamic de dezvoltare la nivelul Capitalei, asteptandu-se in 2008 o oferta de spatii noi de aproximativ 300.000 de metri patrati. Chiriile isi vor continua cresterea cu 15-20%.

"Nivelul mediu al chiriei va ramane in intervalul de 4-4,5 euro/metru patrat pentru suprafete intre 2.000 si 10.000 de metri patrati. Spatiile de birouri din cadrul parcurilor industriale se inchiriaza la opt euro/metru patrat", mentioneaza Rodica Tarcavu, din cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

Pe segmentul comercial, Havar se asteapta ca nivelul chiriilor sa se ajusteze cu 10%, pe baza cresterii continue a costurilor de constructie a centrelor comerciale.

Pe segmentul de birouri, analistii se asteapta la livrari importante de spatii, care ar putea duce la usoare scaderi ale chiriei pe metrul patrat, de sub 10%.

<a href=http://standard.ro/articol_24935/terenurile_si_locuintele_noi_vor_domina_piata_in_2008.html/ target=_blank>Business Standard</a>