Ion Tiriac: Cine poate fi cel mai bun premier al Romaniei

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 13:01
3262 citiri
Ion Tiriac: Cine poate fi cel mai bun premier al Romaniei
Foto: Ion Tiriac

Ion Tiriac crede ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, este premierul ideal intr-un viitor guvern de tehnocrati al Romaniei, care ar putea gasi antidotul pentru economie si intreprinzatori.

Investitiile in agricultura aduc banii, spune acesta, care recunoaste ca ar investi "si maine" pe acest segment.

Cursul valutar este un adevarat miracol pentru omul de afaceri, care spune ca "ar fi minunat" ca leul sa se tina la nivelul si inflatia pe care o avem in acest moment.

In ceea ce priveste Unicredit Tiriac Bank, aceasta a facut 7 miliarde de subscriptii la capital in ultima perioada, insa marea problema in acest moment este ca bancile nu mai au incredere in creditori, a declarat, duminica, omul de afaceri Ion Tiriac intr-o emisiune televizata.

Isarescu, Mario Monti al Romaniei

Daca vrem un guvern de tehnocrati, in fruntea sa ar trebui un finantist, crede Tiriac. El il numeste Mugur Isarescu drept cel mai potrivit in aceasta functie dar mentioneaza ca Romania ar trebui sa se orienteze mai departe, sa caute o echipa. "Un prim ministru nu este de ajuns. El doar da tactica", spune Tiriac care sustine ca ar mai fi nevoie de un context si de un ministru foarte bun la finante.

Ce poate face noul guvern pentru a impulsiona economia?

In contextul in care 2012 este an electoral si Romania ar putea fi martora unor schimbari politice, omul de afaceri a vorbit despre sarcinile noului guvern, astfel incat economia sa aiba de castigat.

"Depinde ce tip de guvern o sa ai. Daca o sa ai un guvern populist, nu faci foarte multe. Daca ai un tip de guvern 'hands on', ar trebui sa relanseze cu tot ce le sta in putinta economia. Noi cu agricultura o sa iesim mult mai repede din dezastru", a declarat Tiriac.

Intrebat daca planuieste sa investeasca in terenuri sau agricultura, Ion Tiriac a raspuns ca ar intra imediat in afaceri pe acest segment. "Se castiga foarte multi bani din agricultura", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste situatia din Europa, omul de afaceri considera ca ea nu poate fi controlata, insa cea din Romania este in mainile noastre.

Nemtii realizeaza ca au o responsabilitate foarte mare in fata Europei si, in acelasi timp, ca nu pot sa scoata Grecia sau Potrugalia "din groapa". "In primul rand pentru ca omul de pe strada o sa se intoarca impotriva lor", spune Tiriac, vorbind despre germanul de rand care ar putea fi deranjat ca salvarea Europei sa face pe banii lui.

Austria, Suedia si alte tari fara probleme majore din punct de vedere economice sunt ingrijorate si ele ca nu reusesc sa gaseasca antitdotul la nivel macro, spune Ion Tiriac.

2014, momentul iesirii din criza

"Daca anul acesta eu o sa scap ca anul trecut, eu sunt multumit. Daca la sfarsitul anului semnele se duc in sus, atunci avem o mare posibilitate sa iesim afara", a spus Tiriac, revenind asupra estimarilor sale initiale. Astfel, nu 2012 este anul de "iesire", ci 2014, potrivit miliardarului.

Cursul valutar pentru Ion Tiriac

Cursul este o "treaba vitala" pentru Tiriac, pentru ca in special la negotul cu masini compania sa plateste in euro.

"Pentru mine deocamdata e un miracol. Nu imi dau seama cum de avem un leu asa puternic. Nu suntem mari producatori de export, nici mari consumatori in tara... Leul se tine inca in limite acceptabile, iar daca leul s-ar tine la nivelul si inflatia pe care o avem, ar fi minunat",a declarat Tiriac.

Guvernul Boc nu a gasit "cheia" pentru intreprinzatori

"Suntem foarte putini care producem in tara asta, care platim taxe sociale mari, dar treaba asta nu e noua. Nici guvernul Boc nu a reusit sa faca ceva pentru noi, intreprinzatorii. Am 2.000 de oameni de platit. Nu a gasit cheia sa ne incurajeze sa producem mai mult", a declarat Ion Tiriac.

"Nu un stimultent imi trebuie mie, ci posibilitatea de a produce mai mult", a adaugat acesta.

Intrebat daca pentru economie si pentru banii tarii alegerile anticipate ar fi solutia acum, Ion tiriac a raspuns ca alegerile anticipate sunt intotdeauna o solutie si a dat exemplu Spania, in acest sens.

"Singura problema la noi e ca nimeni nu prea vrea anticipate, in afara de opozitie. Alegerile anticipate nu se pot face inainte de luna mai, oricum. Poate sa fie o solutie, dar pentru solutia asta Parlamentul va trebui sa hotarasca si nu cred ca cineva, in afara de opozitie", a declarat acesta.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Ion Tiriac investitii in agricultura, #Tiriac premier Isarescu, #Tiriac noul guvern, #Tiriac curs valutar , #Afaceri