Asociatia de Vanatoare Waidmannsheil va gestiona fondul cinegetic de la Balc

Marti, 21 Iulie 2009, ora 14:51
3738 citiri
Asociatia de Vanatoare Waidmannsheil va gestiona fondul cinegetic de la Balc

Asociatia de Vanatoare Waidmannsheil din Bihor a castigat dreptul de gestionare a fondului cinegetic de la Balc, la care a renuntat omul de afaceri Ion Tiriac, pentru circa 27.000 euro pe an, in urma unei licitatii publice deschise, organizata de Ministerul Agriculturii. 

Contractul de gestionare a fondului de la Balc este semnat pe o perioada de zece ani, valoarea fiind de 26.733 euro pe an.

"Ne asteptam la aceasta valoare. Nu pot sa spun cat am fi dat, pentru ca este confidential, insa mai mergeam putin", a declarat, marti, dupa licitatie, reprezentantul Asociatiei Waidmannsheil, Demian Radu, potrivit Mediafax.

La licitatia pentru fondul de vanatoare de la Balc au mai participat alte trei asociatii, respectiv Asociatia de Vanatoare Valea lui Liman Faget, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Artemis Valcea si Asociatia Clubul Romsilva Sfantu Gheorghe.

"Concurentii nostri au renuntat destul de repede, dar nu a fost din cauza noastra. Nu ne asteptam neaparat la o concurenta mai acerba", a spus reprezentantul Waidmannsheil.

El a aratat ca planurile vizeaza aducerea vanatorilor straini pe domeniul de la Balc, iar fondul cinegetic va beneficia si de un site de prezentare.

"Nu stiu exact de ce a renuntat Tiriac. Probabil, a ajuns la o valoare mai mare a cheltuielilor", a spus Radu.

Pretul de pornire pentru atribuirea fondului a fost de 3.819 euro. Suprafata fondului cinegetic de la Balc este de peste 10.000 de hectare.

Ministerul Agriculturii organizeaza marti si miercuri licitatii prin care va atribui celor interesati, in calitate de gestionari, 41 de fonduri cinegetice, inclusiv fondul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor.

Pana la ora transmiterii acestei stiri au fost licitate opt fonduri de vanatoare, inclusiv cel de la Balc.

Valoarea cea mai mare atribuita unui contract pentru gestionare a fost de 59.586 euro pe an pentru fondul de vanatoare de la Micesti din judetul Arges, iar cea mai mica de 1.409 euro anual pentru domeniul cinegetic de la Rachitoasa din judetul Bacau.

Gestionarea fondului de la Micesti, cu o suprafata de 10.000 hectare, a fost atribuita Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Arges, iar domeniul cinegetic de la Rachitoasa a fost castigat de Asociatia Cerbul Bifalau din judetul Bacau, cu aceeasi suprafata.

Celelalte fonduri sunt situate in judetele Bistritia-Nasaud, Alba, Botosani, Cluj, Maramures, Arges, Dambovita, Prahova, Salaj, Vaslui sau Valcea.

Alte trei fonduri cinegetice au fost adjudecate direct in februarie 2009, dar nu au fost incheiate contractele de gestiune, potrivit Ministerului Agriculturii.

Tiriac a renuntat la fondul de vanatoare de la Balc, dar a pastrat complexul cinegetic din localitate, dupa ce tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, incepand cu data de 15 mai.

Omul de afaceri platea circa 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, insa legislatia in domeniu a fost modificata, astfel incat taxa ar fi depasit 300.000 de euro.

Tariful ar fi fost calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numarul de pasi de licitatie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitatie).

Dupa decizia lui Tiriac, Ministerul Agriculturii a initiat procedurile de atribuire directa a fondului de la Balc si a anuntat ca, daca domeniul nu va fi incredintat direct, se va organiza o licitatie.

Contractele de gestionare a fondurilor cinegetice vor fi semnate pe zece ani.

 

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
#cinegetic, #fond, #gestiune, #tarife, #tiriac, #vanatoare , #stiri Ion Tiriac