Dejun cu ...Ion Tiriac

Marti, 06 Noiembrie 2007, ora 12:00
1630 citiri
Dejun cu ...Ion Tiriac

EL PAIS (Spania), 6 noiembrie 2007 - Ion Tiriac (Romania, 1939) este bancher, fost tenisman si patron al unui holding ce include o companie aeriana, o alta de asigurari si o firma de promotie a Sony Ericsson Championships, reunind din aceasta dimineata la Madrid pe cei mai buni opt tenismani din lume.

A incercat sa realizeze la Madrid al cincilea mare turneu de slem. Fara succes insa.

"Nu o spun cu tristete: fac parte din generatia razboiului. M-am nascut in 1939. Am vazut bombe, avioane germane, rusii, americanii, totul. Apoi viata a fost foarte dura. Am crescut intr-o ambianta foarte competitiva, cu ghinionul ca tatal meu a murit cand aveam 11 ani. Viata m-a invatat multe, iar sportul si mai multe. Am invatat sa accept infrangerea. Cel mai bun lucru la care se poate aspira este ca maine sa fii mai bun ca astazi".

"Sunt inteligent ca sa stiu cand sunt stupid"

Tiriac vorbeste in camera sa luminoasa din Hotel Palace de Madrid. Bea cafea simpla si fumeaza Parliament extrafine. A mancat un iaurt. Nu se atinge de piscoturi. Poarta o mustata a la Pancho Villa si camasi de comanda cu initialele lui. Sunt insemnele luxului. Marca omului caruia revista Forbes ii atribuie o avere echivalata la 770 milioane de euro.

"Pe de-o parte spun ca m-au insultat", se necajeste. "Treaba lor. Pe de-alta, sunt nebuni. Valoarea unui lucru se afla in ziua in care vrei sa-l vinzi. Fiul meu ma intreaba: de ce continui cu negocierile?" Si continua: "Nu este pentru bani. Este pentru Tiriac, Tiriac, Tiriac. Vor sa nu mai faca afacerea cu mine. Apoi, sa o gestioneze altul. Eu sunt prea destept ca sa nu-mi dau seama cand sunt un prost. Atunci iau pe cineva mai inteligent decat mine.

Este partea proasta a afacerii. Daca pot gasi maine pe cineva care sa o faca, ma duc la vanatoare in Africa".
Pe cand adolescentii imprimau tricouri cu Ilie Nastase, sex simbol si tenisman de geniu, Tiriac era acolo. Aura lui de garda de corp a marcat cariera lui Boris Becker. Si umbra lui s-a proiectat asupra economiei si politicii romanesti de dupa caderea comunismului si executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1989.

"Nu ar fi fost o problema sa obtin functii", admite; "dar nu am curajul sa raspund in fata a 22 milioane de oameni. Ma sperie. Platesc deja in fiecare luna 14.000. Am o responsabilitate enorma". Tiriac are propriul sau terminal la aeroportul din Bucuresti. isi piloteaza avioanele. Este in plus un afacerist urmarit de o portretizare superficiala.

"Pare a fi un om pe punctul de a incheia un tratat in camera din spate a unei locuinte dosnice", s-a scris despre el. Nu se simte inteles. "Cand jucam hochei la club, ma fluierau 10.000 de oameni si plecam de pe teren cu nasul rupt si sange pe fata", isi aminteste. "A doua zi eram un erou impreuna cu echipa. Lumea se schimba de la o zi la alta. Nu caut notorietate. Sunt ce sunt. Nimic mai mult si nimic mai putin".

Ion Tiriac isi ia la revedere cu acelasi gest serios cu care s-a explicat in fata fotografului in urma cu o ora, cand a refuzat sa zambeasca: "Nu sunt actor". Si si-a scos haina incepand sa vorbeasca.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...