Ion Tiriac: Romanii nu prea stiu ce inseamna integrare

Vineri, 07 Octombrie 2005, ora 04:38
1205 citiri

Omul de afaceri Ion Tiriac, recent declarat primul miliardar roman in euro, a acordat un interviu cotidianului Jurnalul National, in care a vorbit despre aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National: Recent ati fost declarat primul miliardar roman in euro. Cum va simtiti in aceasta postura?

Ion Tiriac: Dupa parerea mea, acest clasament nu este corect. Sunt calcule pe care nu le inteleg. Nu sunt american, nici neamt sa-mi ascund banii. Desigur ca societatile la care detin participatii sunt de mare amploare, iar dupa fuziunea cu Bank Austria au mai crescut. Sunt societati solide, profitabile, dar pana la momentul in care m-as hotari sa le vand si se va pune un pret pe ele, acea estimare este departe de valoarea corecta. Nu este reala acea estimare.

Jurnalul National: Ce parere aveti despre regulile drastice care au fost impuse romanilor care circula in Uniunea Europeana?

Ion Tiriac: Trebuie sa luam in calcul si partea buna. Avem dreptul la libera circulatie pentru care am lucrat ani intregi. Fiecare tara are restrictiile si legile ei cerute prin conventia Schengen. Noi nu suntem inca in Uniunea Europeana si departe de Schengen. Din pacate, Ministerul de Interne primeste rapoarte despre romani care muncesc la negru sau despre acei cativa care fac mici talharii si pe care Romania trebuie sa-i ia inapoi din spatiul UE. Pentru a preintampina aceste lucruri, MI a generalizat restrictiile. Din pacate, aceste restrictii se aplica si oamenilor de afaceri, tinerilor care pleaca la studii in strainatate prin programele de schimburi scolare. Or, in momentul cand ai o deplasare de afaceri si ii ceri partenerului tau sa-ti trimita o invitatie, pentru ca altfel nu poti iesi din tara, nu mai pornesti de pe pozitie de egalitate cu el intr-o negociere.

Oamenii de afaceri afectati

Jurnalul National: Dumneavoastra ce pasaport folositi cand iesiti din tara? Veti fi afectat de aceste restrictii?

Ion Tiriac: Eu, ca sportiv, si pe timpul comunismului am fost privilegiat, puteam iesi usor din tara. Acum ma intreaba de pasaport in Romania si poate in SUA. In alte tari nu trebuie sa-l scot din buzunar. Din pacate, am vazut romani, de buna-credinta, care sunt tratati altfel. E penibil, ma deranjeaza ca li se intampla asta, ca atunci cand trec granita sunt incadrati intr-o alta categorie decat restul lumii.

Jurnalul National: Va dura mult aceasta situatie?

Ion Tiriac: Este o situatie temporara, care sper ca se va reglementa dupa raportul de tara de la 25 octombrie. Cred ca va fi probabil cel mai bun raport facut vreodata tarii noastre.

Jurnalul National: Acum un an, spuneati ca Romania ar trebui sa fie pregatita pentru un eventual esec in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana in 2007 si sa se gandeasca la posibilitatea largirii termenului-limita pana la 2010. Ce spuneti acum?

Ion Tiriac: Chiar daca facem salturi mortale, e imposibil sa facem tot. Pentru ca timpul este foarte scurt. Partea buna este ca o sa fim "inauntru". Venind de la a fi inauntru, pana la a te plange ca ungurii A- "vai, vai, vai, uite ce ne-au facut, uite ca ne merge mai rau ca inainte!" A-, orice guvern care ar fi fost in momentul acesta avea aceeasi sarcina. Ingrozitor de dificila, pentru ca trebuie sa ia niste masuri atat de nepopulare. Partea oarecum mai linistitoare este ca majoritatea romanilor habar n-are ce inseamna integrare.

Realism, nu cinism

Jurnalul National: Si asta considerati linistitor?

Ion Tiriac: Da, asta e partea buna. Pentru ca, daca ar sti toti, daca ai face un referendum azi si ar sti toti ce li se intampla, probabil ca ai avea o majoritate zdrobitoare care ar spune: "Nu-mi trebuie!".

Jurnalul National: Ce faceti, imi stricati interviul si ne spulberati entuziasmul?

Ion Tiriac: Nu, nu stric nimic. Si pun una calda, una rece. Este pentru prima data cand ni se promite noua, romanilor, ca o s-o ducem mai bine si cand aceasta promisiune este adevarata. Dar inainte de a o duce mai bine trebuie sa ne muscam buza o buna perioada de vreme. De asta o sa ne dam seama numai in momentul in care o sa vina omul de la Bruxelles care o sa spuna ca fabrica asta de produse de carne nu mai e buna, fabrica asta de cereale nu mai e buna. Nu vorbesc despre mediu. Problema mediului, la noi, o sa dureze mult si o sa ne coste enorm. E foarte adevarat ca o sa primim ceva fonduri, minore, in comparatie cu ce era acum 20 de ani, 15 ani, 10 ani. Noi nu suntem Spania, nu suntem Grecia, nici Portugalia, nici Irlanda. A mai ramas ceva si pentru Romania si Bulgaria, dar daca noi nu incepem sa producem, atunci e greu. Si atunci trebuie sa-ti gasesti nisa de produs. Ca sa fii competitiv! La ce? La produsele agricole naturale. S-ar putea. La industria textila, mai greu, pentru ca maine dimineata, tot ce a fost lohn in tara asta dispare imediat.

Jurnalul National: Si-atunci cum o sa fim acceptati? Doar asa, ca trebuie?

N-a spus Moscovici ca este un vot politic?

Ion Tiriac: De ce este? Care-i chichita?

Chichita este ca Romania este interesanta geopolitic. Eu sunt convins de treaba asta. Lor le convine oarecum ca tot exodul asta din Est sa treaca intai prin Romania, care are totusi o granita de 1.700 de kilometri care n-o sa fie comunitara. Problema mare a europenilor este ca pe 2 ianuarie 2007 sa se trezeasca pe cap cu inca un milion de romani platiti prost, care vin sa ocupe locurile de munca la Berlin, la Paris, unde vreti dumneavoastra. In UE, castigul minim e cam 1.200 de euro. Un roman lucreaza in Spania astazi pe 700-800 si e multumit ca dracuA'! Traieste din 200 si restul trimite acasa. Ma intreb daca noi putem sa ne bazam numai pe alea 2-3 miliarde de euro care vin acasa, trimise de oamenii astia si care, poate, o sa fie 10 miliarde din 2007. Si-atunci intrebarea este ce e de facut ca sa fim competitivi? Unde pot fi eu competitor, ca sa ajung cu niste produse la nivel european si sa le pot si vinde?

Siguranta afacerilor

Jurnalul National: Care ar fi marfa sau serviciile cu care noi am putea iesi pe piata europeana?

Ion Tiriac: Eu am mare incredere in capul romanului. Nu mai vorbim despre IT, pentru ca acolo, dupa India, suntem doctori. Nu mai vorbim despre alte segmente. Vorbim despre agricultura. Putem sa luam un segment care-i foarte la moda: produsele naturale. Daca maine dimineata vine unul inteligent si numai colecteaza fructele de padure din toti Carpatii astia, care cresc singure si nimeni nu le ia, alea intr-o noapte pot sa ajunga si la Munchen, si la Budapesta, si la Viena. Numai intr-o noapte! Noi inca importam sucurile astea care sunt pe piata. Eu am fost in vizita intr-o fabrica la al doilea producator din Europa A- Rauch A- care produce 10 milioane de doze pe zi. Produce 120 de vagoane si 120 de TIR-uri pe zi. El nu face nimic. Are vreo cinci, sase, sapte oameni la 100 de metri, pe banda. N-am vazut in viata mea asa o viteza! A costat acum trei ani 400.000.000, Guvernul austriac i-a dat tot ce a vrut, inclusiv apa gratis, numai sa produca! Pe produse scrie asa: Arabia Saudita, Egipt, Turcia, toate merg acolo. Zic: "Mai, Hans, esti prost? Ai 1.500 de kilometri mai putin de la Constanta. Le arunci pe vas de acolo!". Si el zice ca-l intereseaza. Dar noi trebuie sa-i dam siguranta ca maine dimineata nu mai facem taxele 48%, 23%, TVA-ul nu-l mai marim, ca ne spune Banca Mondiala sau Fondul, si atunci ala poate sa-si faca un business-plan corect.

Da-i romanului mintea cea de pe urma!

M-am saturat si eu de tranzitie. Daca ii dai romanului mintea de pe urma, probabil ca in A'90-A'93 era usor de transformat, era usor de inchis o fabrica, orice roman o inghitea, pe vremea aia. Acum o inghite mai greu. Eu nu pot sa vorbesc inca despre "integrare". Eu o numesc altfel. "Acceptare", "intrare". Pai ce, dumneata vrei sa-mi spui ca Cehia este integrata? Cu toata industria pe care o are, toata treaba pe care o are de facut? Pana si Spania de azi nu e ca Franta. Eu sunt foarte optimist, cu rezervele ca trebuie luate niste masuri extraordinar de nepopulare, si nu stiu daca politicienii au curajul sa o faca. Cu toate ca n-au de ales. Eu as face un armistitiu de doi ani, in toata clasa politica, ca sa impingem caruta. Pentru ca, daca intri in genunchi in comunitatea europeana, o sa ai o problema. Daca intri cu spatele mai aplecat, poate te indrepti. Dar in genunchi o sa ai o problema.

Marina Constantinoiu, Vali Blanaru

Jurnalul National