Depaseste cursul valutar pragul "psihologic" de 4,5 lei/euro?

Joi, 03 Mai 2012, ora 18:05
1687 citiri
Depaseste cursul valutar pragul "psihologic" de 4,5 lei/euro?

Conform unui raport BCR, moneda nationala ar putea fi tranzactionata la nivelul de 4,3 - 4,5 lei pentru un euro, in cea mai mare parte a anului 2012.

Business24 a contactat analistii economici pentru a vedea daca Romania va inregistra crestere economica anul acesta, daca leul poate fi tranzactionat la nivelul 4,5 sau daca poate fi redus deficitul de cont curent.

Analistul economic Ionel Blanculescu nu este de acord cu sintagma "recesiune economica" si sustine ca Romania trece, de fapt, printr-o descrestere economica.

"Ultimele doua trimestre din 2011 s-au prezentat astfel: trimestrul III, crestere de 4,4% fata de T2, iar T4, scadere de 0,2% fata de T3, care aparent reprezinta o scadere, insa de fapt este o descrestere, ramanand pe plus, deoarece s-a raportat la cresterea de 4,4%, dovedit si de faptul ca, fata de acelasi T4 din anul anterior a reprezentat un plus de 1,9%", explica Blanculescu.

Analistul considera ca, pe parcursul anului 2012, intervalul de variatie pentru cursul valutar va fi cuprins intre 4,1-4,4 lei/euro cu diverse fluctuatii, in functie de perioada.

Blanculescu sustine ca, in ultima perioada, din cauza schimbarilor politice aparute in Romania a avut de suferit si cursul, euro ajungand la cel mai inalt nivel in raport cu leul.

Un astfel de eveniment major influenteaza cursul, si numai un eveniment major ar putea schimba evolutia acestuia.

Pensiile si salariile vor influenta negativ evolutia inflatiei

Ionel Blanculescu este de parere ca inflatia poate sa atinga un nou minim istoric, in primele sase luni, insa reintregirea pensiilor si a salariilor si masurile de crestere a consumului vor duce la o usoara crestere a inflatiei pana la sfarsitul anului.

"Romania nu are capacitatea, cel putin in acest moment, sa reduca deficitul de cont curent", sustine analistul economic, in special din cauza absorbtiei slabe a fondurilor europene, un capitol deficitar, care nu va fi rezolvat prea repede.

Ionel Blanculescu considera ca un aport la cresterea deficitului de cont curent il au si muncitorii din afara tarii, care nu mai trimit bani in tara ca acum cativa ani.

Crestere economica, chiar daca in Zona Euro este recesiune

Bogdan Baltazar, presedinte si partener al firmei de consultanta BBP, este optimist si spune ca Romania va inregistra o crestere economica moderata in 2012, chiar daca majoritatea statelor din Zona Euro stagneaza sau sunt pe minus la acest capitol.

Consultantul financiar nu vrea ca leul sa se aprecize prea mult in raport cu moneda unica europeana, pentru ca asta ar duce la "subminarea" nivelului de competitivitate al Romaniei, care si asa este unul precar.

O apreciere al leului are putea fi determinata de miscari favorabile precum cresterea cererii de produse romanesti, dar care nu se va intampla prea curand, sustine Baltazar. El nu crede ca inflatia va inregistra noi valori minime istorice, ci se va mentine la nivelul actual.

Bogdan Baltazar nu mizeaza pe reducerea deficitului de cont curent, pentru ca nu exista resurse financiare. "Daca vrem sa reducem deficitul de cont curent, atunci si capacitatea de cumparare ar putea fi pusa sub semnul intrebarii si cred ca nimeni nu doreste asta", spune Baltazar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro, #moneda nationala apreciere, #crestere economica Romania 2012, #reducere deficit cont curent , #Afaceri