EFECTUL DE BUMERANG: Veniturile romanilor scad cu 50%, daca adoptam euro pana in 2015

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 23:25
5516 citiri
EFECTUL DE BUMERANG: Veniturile romanilor scad cu 50%, daca adoptam euro pana in 2015

"Romania va suporta o cadere de 50% din nivelul de trai al populatiei in cazul in care am adopta euro inainte de 2015. Ne-am intoarce mult in timp. In 2002, PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de euro, in timp ce in 2011, PIB-ul Romaniei ajunge la 115-120 de miliarde de euro. Ne vom intoarce la inceputurile anului 2000. Ar fi o foarte mare greseala", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.

Cu cateva zile in urma, declaratia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a ridicat numeroase semne de intrebare. Potrivit acestuia, Romania se va trezi mai repede in zona euro decat se astepta.

Adrian Vasilescu a repetat in numeroase randuri ca leul romanesc ar putea fi inlocuit mult mai devreme de moneda europeana.

Nu de aceeasi parere este si Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, care nu crede in teoria expusa de Vasilescu. Mai mult, Croitoru spune ca Europa si-a invatat lectia in urma experientei cu Grecia, de aceea nu va mai primi state nepregatite in zona euro.

Croitoru crede ca Romania nu are nici un interes sa intre nepregatita in zona euro deoarece ar putea avea socuri asimetrice din partea UE. Un alt aspect pe care pe care economistul  l-a punctat a fost faptul ca Romania asteapta ca zona euro sa-si rezolve problemele.

“Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la un moment dat, daca se acumuleaza slabiciuni in regiune. Nu cred ca vom adopta moneda euro mai devreme decat ne asteptam”, a declarat Lucian Croitoru pentru Bloombiz.ro.

De asemenea, acesta a tras atentia asupra faptului ca discutia despre o eventuala adoptare a euro pana in 2015 poate avea efecte adverse.

“Aceasta discutie creeaza anticipatia ca suntem in zona euro, ca avem euro, iar riscul ratei de schimb nu mai exista.  Acest lucru poate crea idei in capul unora care se vor imprumuta mai mult in euro ca si cum n-ar mai exista riscul valutar”, a mai adaugat consilierul guvernatorului BNR.

Nici economistul Claudiu Doltu nu crede ca Romania va intra in zona euro fara sa indeplineasca toate criteriile obligatorii.

“Nu avem cum sa intram in zona euro pana in 2015, decat daca s-ar schimba acele conditii obligatorii sau daca autoritatile vor decide sa aplice, iar partenerii europeni vor schimba criteriile. Este putin probabil sa se modifice peste noapte un set de criterii care pana acum au fost utilizate”, a declarat economistul Claudiu Doltu, posibil ministru de Finante intr-o viitoare Guvernare USL.

Cu toate acestea, Claudiu Doltu spune ca adoptarea euro nu trebuie vazuta ca o sperietura fiindca beneficiile apartenentei la spatiul euro depasesc costurile.

Potrivit acestuia, Romania nu trebuie sa porneasca la drumul spre euro cu gandul ca preturile vor exploda fiindca totul depinde de momentul in care se va fixa cursul de schimb. Doltu spune ca intrarea in zona euro nu va aduce neaparat o explozie a preturilor daca cursul de schimb nu va fi supra-apreciat.

“Unul dintre avantaje va fi reducerea costurilor de tranzactie pentru intreprinzatori si pentru populatie Mai mult, beneficiile si costurile nu se judeca strict din perspectiva costurilor ci din perspectiva economiei politice”, a mai adaugat acesta.

Pe de alta parte, consultantul financiar Ionel Blanculescu trage un semnal de alarma cu privire la decizia de adoptare a monedei euro mai devreme de 2015. In opinia acestuia, Romania va suporta o cadere de 50% din nivelul de trai al populatiei.

“Ne-am intoarce mult in timp. In 2002, PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de euro, in timp ce in 2011, PIB-ul Romaniei ajunge la 115-120 de miliarde de euro. Ne vom intoarce la inceputurile anului 2000. Ar fi o foarte mare greseala”, a declarat Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, Romania nu va fi pregatita in urmatorii ani pentru adoptarea euro fiindca nu respecta criteriile de convergenta nominala obligatorii, nu are capacitatea sa treaca prin mecanismul ERM si mai mult, nu este avantajata de intrarea in regiune.

“Potrivit unor analize specializate facute de unele banci internationale, Romania ar putea sa adere la spatiul euro in 2018, dar ideal ar fi 2024. Daca aceste organisme super-calificate considera ca inainte de 2018 nu e avantajos pentru Romania, nu inteleg de ce se incearca grabirea procesului”, se intreaba consultantul.

Intentiile ascunse ale UE

Consultantul financiar, Ionel Blanculescu, spune ca intrarea Romaniei in zona euro inseamna o crestere a bazei euro care implicit duce la o crestere de venituri a UE, potrivit unui principiu fiscal care spune ca largirea bazei de impozitare reprezinta cresterea veniturilor la bugetul de stat.

“Liderii UE nu doresc salvarea statelor cu probleme din zona euro, ci salvarea resurselor financiare proprii care au fost transferate de-a lungul anilor prin banci, prin cumparare de titluri de stat.

Bancile din Germania, Franta, Italia, au cumparat ani de zile titluri de stat, iar acum incearca sa-si recupereze banii.  Se pleaca dupa principiul: sa luam de la toti contribuabilii europeni si sa dam la unii.

Acest lucru nu se poate realiza decat daca creste baza euro, lucru posibil doar prin intrarea rapida a acestor state care nu sunt pregatite. Pentru Romania va fi o tragedie sa intre nepregatita in acest spectru destul de complicat”, a mai subliniat consultantul.

Contrar acestuia, Claudiu Doltu considera ca odata cu realizarea Statelor Unite ale Europei, Europa ar beneficia de o coeziune mai mare a ceea ce inseamna constructie europeana – reducerea costurilor de tranzactie intr-un spatiu economic extins.

In opinia acestuia, nu se poate vorbi de o politica fiscala comuna pana in momentul in care nu vor fi eliminate diferentele dintre politicile fiscale aplicate de fiecare stat din spatiul euro.

De aceeasi parere este si Lucian Croitoru, care a subliniat faptul ca fara o politica fiscala solida si bine coordonata intre state, euro nu va putea fi puternic pe termen lung.

“Intr-adevar, dezideratul unor State Unite ale Europei inseamna o politica fiscala unica, insa vor fi multe probleme de rezolvat si nu cred ca se va intampla atat de repede aceasta Uniune astfel incat sa accelereze intrarea noastra in euro.

O fiscalitate comuna inseamna ca politica fiscala va fi conceputa la centru, la Bruxelles.

Din punct de vedere al disciplinei financiare, acesta ar fi un avantaj pentru Romania, pentru ca noi am fost tentati sa fim indisciplinati fiscal. Daca ne gandim ca economia noastra nu se afla in acelasi ciclu economic cu cea a UE, s-ar putea ca politica monetara si fiscala  sa stranga foarte tare prin context.

Este foarte important ca inainte de a intra in zona euro, sa fim  pregatiti. Asa cum arata conditiile acum, nu cred ca vom reusi sa  intram in zona euro in 2015”, a mai adaugat Lucian Croitoru.

#adoptare euro 2015, #euro, #zona euro, #aderare zona euro, #nivel trai, #ue, #state unite ale europei, #ionel blanculescu, #claudiu doltu, #lucian croitoru, #pib romania , #stiri Ionel Blanculescu