Unde loveste urmatoarea CRIZA? Europa si SUA, principalele victime. Cum poate scapa Romania

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 18:51
7616 citiri
Unde loveste urmatoarea CRIZA? Europa si SUA, principalele victime. Cum poate scapa Romania

O noua criza se apropie cu pasi repezi spre economia mondiala, iar institutiile europene au tras deja semnalul de alarma care vesteste dezastrul economic. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a precizat zilele trecute ca lumea trebuie sa se pregateasca pentru un nou mod de a trai pe pamant. Odata cu intrarea Europei intr-un nou tsunami financiar, Romania trebuie sa-si pregateasca scutul de aparare.

In aer bantuie o psihoza, spune economistul Mircea Cosea, care atrage atentia asupra faptului ca economiile mondiale au nevoie de un altfel de model al dezvoltarii, in care sa existe mai multa rationalitate si mai putina economie financiara despartita de economia reala.

In opinia acestuia, lumea are nevoie de un consum mai rational, mai multa sinceritate. Se vrea un mod,l mai moral, legat de ceea ce inseamna ecologie si resurse.

"Noua criza se va manifesta in principal la nivelul pietelor bancare, al economiei monetare, la o restrangere foarte importanta a consumului, o reducere a exporturilor si a productiei industriale. Toate acestea vor duce pana la urma la o crestere a somajului si la o scadere a conditiilor de viata. Se va deprecia totul, nu numai veniturile, ci si mediul in care traim.

Va fi o perioada grea, insa nu pentru toti. Acum intra in scena inteligenta guvernarii", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, situatia actuala din Europa este mai periculoasa decat ceea ce s-a intamplat cu Leman Brothers pentru ca acum se pune in discutie emblema UE, care inseamna stabilitatea politica a acesteia si unicitatea pietei monetare.

Economistul spune ca sistemul euro va fi supus la numeroase socuri, incepand cu falimentul controlat al Greciei.

Potrivit acestuia, economiile puternice din UE vor deveni din ce in ce mai nemultumite fiindca vor fi nevoite s atina in spate populatia tarilor cu probleme, precum Grecia, Italia sau Spania.

"Criza la care asistam are trei aspecte importante. E o criza structurala – Europa, prin structura ei economica nu a reusit sa surclaseze SUA, asa cum si-a propus la Lisabona. Apoi, exista o criza morala –o rupture puternica intre populatia europeana si institutiile europene, care nu se mai bucura de credibilitate si o criza politica - in Europa nu exista o clasa politica capabila sa gaseasca solutii si sa schimbe directia intr-o relansare a economiei.

In astfel de situatii apar marile pericole – miscarile sociale necontrolabile", a mai adaugat Mircea Cosea.

Romania, in fata unei NOI CRIZE

Odata cu intrarea Europei intr-o noua criza, Romania va resimti inevitabil efectele.

"Daca principalul nostru partener economic, UE,  va intampina dificultati economice, Romania va fi afectata pentru ca principalul motor de crestere economica,  exportul va fi afectat.

Insa, Romania nu este o tara izolata. Are o economie deschisa, intr-o lume globalizata. Romania trebuie sa-si defineasca o strategie pe baza evaluarii propriilor resurse si sa-si fixeze obiective realiste pe o perioada de 4-6 ani. Din pacate, anumite strategii sunt greu de acceptat din cauza situatiei politice", a declarat pentru Bloombiz.ro, Claudiu Doltu, posibil ministru de Finante al Romaniei, intr-o viitoare guvernare USL.

In opinia acestuia, in urma crizei din 2008, autoritatile romane nu au invatat ca Romania are nevoie de institutii flexibile si nu au inteles ca impunerea deciziilor prin batutul cu pumnul in masa nu asigura sustenabilitate.

Claudiu Doltu spune ca, pentru a evita criza, Romania trebuie sa-si defineasca obiective pe termen lung si are nevoie de consultarea partenerilor atat in treburile politice cat si in cele administrative ale tarii.

"Mai putina importanta au aceste masuri disperate – mariri de fiscalitate, taieri de pensii si salarii- lucrurile acestea nu fac bine nimanui, nici economiei, nici societatii.

Bani suplimentari la buget pot veni dintr-o mai buna administrare a sistemului fiscal. Nu este nici un mister. Sa ne uitam la Bulgaria, unde in urma cu cativa ani cel s-a decis ca administratia fiscala sa se imbunatateasca, ceea ce a marit veniturile colectate cu 6-7% din PIB. Romania poate face acest lucru daca vrea", a mai precizat Claudiu Doltu.

In opinia economistului, privatizarea companiilor de stat ar fi binevenita fiindca dupa aproape 20 de ani, Romania trebuie sa inteleaga ca bunastarea vine dinspre proprietate private si nu dinspre stat.

Cu toate acestea, spune Doltu, privatizarea nu urmareste aducerea de venituri la buget, banii aceia fiind destinati platii datoriilor externe si nu cheltuielilor obisnuite.

America, sub spectrul protestelor

SUA se confrunta cu aceeasi criza din 2008, insa gestionata gresit, spune consultantul financiar, Ionel Banculescu.

In opinia acetsuia, noul val al crizei este cu mult mai nefast pentru economia globala decat primul, datorita faptului ca la momentul acesta exista dezechilibre structurale intense care se regasesc atat in domeniul deficitului bugetar, cat si al datoriei publice in PIB.

Consultantul este de parere ca SUA au capacitatea sa gestioneze o criza datorita capacitatii tehnologice si educationale, insa  problema principala o reprezinta managementul public in situatii de criza.

"Exista o teorie potrivit careia, daca nu schimbam factorii, nu putem schimba rezultatul. La momentul acesta, SUA nu are nici o solutie de iesire din criza. SUA nu va face decat sa se ingroape si mai mult in datorii. Acum, dupa ce le-a scazut ratingul de tara nu prea mai au oprelisti in a se indatora, insa prin aceasta emisiune de moneda nu fac decat sa exporte inflatie peste tot in lume.

Timp de 1 an si jumatate, SUA nu vor avea nicio sansa sa iasa din acest nou val de recesiune datorita acestei teorii – daca nu se schimba factorii, nu se va schimba nici rezultatul", a declarat Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, in America se instaleaza un sentiment neprielnic cu care americanii nu sunt obisnuiti.

"Visul American s-a dus demult. Wall-Street-ul se ocupa de protestatari, ceea ce ne duce la ideea ca situatia degenereaza. Este posibil sa ne confruntam cu manifestari si proteste dure. Cred ca America intra sub spectrul protestlor, a luptelor de strada, generate de furie si deznadejde, situatie care va dura cel putin un an si jumatate", a mai subliniat consultantul.

#claudiu doltu, #criza, #criza romania, #masuri criza, #criza sua, #sistem euro, #o noua criza, #zona euro , #stiri Ionel Blanculescu