Criza financiara reduce nivelul remiterilor catre Europa de Est

Joi, 16 Iulie 2009, ora 15:10
1577 citiri
Criza financiara reduce nivelul remiterilor catre Europa de Est

Concedierile si sporirea tendintelor protectioniste din Occident au redus sumele de bani trimise acasa de est-europeni, afectand sute de mici orase grav afectate de criza financiara, relateaza Reuters, preluat de NewsIn.

Banii trimisi de romanii ce lucreaza in strainatate - ce reprezinta aproximativ 10% din populatia de 22 milioane a Romaniei - s-au redus cu o treime.

Polonia si Bulgaria au fost de asemenea afectate de o reducere a fondurilor trimise de diaspora, intr-o perioada in care pietele muncii din Marea Britanie, Irlanda si Europa de sud, preferate de acestia, sunt grav atinse de criza.

In ciuda somajului record inregistrat in regiunile preferate de imigrantii din Europa ex-comunista, responsabilii romani si polonezi spun ca putini din milioanele care au parasit cele doua tari de la aderarea la Uniunea Europeana au decis sa se intoarca acasa.

Insa analistii spun ca acestia prefera un salariu redus sau ajutoarele de somaj in locul revenirii in tara de origine, insa au redus sumele pe care le trimit acasa, scrie Reuters.

Adaugand la conditiile de pe piata, cresterea tendintelor protectioniste in anumite state va reprezenta o complicatie pentru state precum Bulgaria si Romania, care se asteapta deja la o reducere cu peste 4% a produsului intern brut (PIB) in 2009.

De la inceputul crizei, Spania a introdus un program de revenire voluntara in tarile de origine pentru imigranti, Italia a inasprit legislatia aplicata imigrantilor iar sondaje arata ca sentimentele anti-imigratie au crescut in Marea Britanie.

"Tarile se indreapta catre un comportament protectionist, prin urmare vom fi martori la o reducere drastica a remiterilor in 2009 si 2010", a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank din Bucuresti.

"Reducerea remiterilor va contribui la ajutari ale consumului", a adaugat acesta.

Pana in luna mai, romanii au trimis acasa 1,8 miliarde euro, in scadere cu o treile fata de perioada similara din 2008, conform datelor oferite de banca centrala, citate de Reuters.

Fondurile trimise acasa de bulgarii ce muncesc in strainatate s-au redus cu 16%, la 738 milioane euro in primele cinci luni ale anului 2009, principalele scaderi venind din partea lucratorilor sezonieri, mai ales din Spania si Grecia.

"Remiterile sunt foarte importante atat pentru Romania cat si pentru Polonia. In cazul Romaniei cu atat mai mult, din cauza presiunii mai mari ce afecteaza economia", a declarat un analist al Eurasia Group, Jon Levy.

"Este dificil de prezis cat de mult vor fi afectati retailerii si micile comunitati, insa aceste sectoare prezinta in mod clar riscuri", a adaugat acesta.

Banca Mondiala (BM) a plasat Polonia si Romania intre primele zece state ale lumii din punct de vedere al remiterilor. Autoritatile romane au precizat ca in 2008 nivelul remiterilor s-a ridicat la 5,1 miliarde euro, sau aproximativ 4% din PIB.

In Polonia, banca centrala a estimat la 5 miliarde euro nivelul remiterilor, insa cercetatorii Bancii Mondiale spun ca nivelul real ar putea fi dublu in ambele state, iar banii au devenit momentan mult mai importanti din cauza crizei.

Guvernul Romaniei incearca sa reduca cheltuielile si sa reformeze sistemul de administratie publica, considerat ineficient, ca parte a conditiilor Fondului Monetar International (FMI) atasate unui imprumut de 20 miliarde dolari, prin inghetarea salariilor de stat si restructurarea sistemului de pensii. 

 

#criza, # remiteri, # diaspora, # piata muncii , #stiri Ionut Dumitru