Cum arata economia Romaniei in 2008

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 10:53
1114 citiri
Cum arata economia Romaniei in 2008

Un produs intern brut in jurul valorii de 126 mld. euro, inflatie intre 4,5% si 6%, un nivel al investitiilor straine directe care ar putea fi sub nivelul din 2007 si un curs al leului intre 3,3 si 3,75 unitati in raport cu euro contureaza imaginea macroeconomica a Romaniei pentru 2008, potrivit unei ample analize realizate de Business Standard.

Oamenii de afaceri si bancherii prognozeaza pentru acest an ca pierderile se vor mentine in sectorul asigurarilor, cotat, totusi, cu o crestere a volumului de prime brute subscrise de 30%, de asemenea, industria de textile, care a dominat ani la rand exporturile romanesti, continua sa se prabuseasca, jucatorii estimand o scadere a incasarilor cu 10-15%, pe fondul eliminarii restrictiilor de import la confectiile chinezesti. Industria imobiliara si agricultura sunt sectoarele economice creditate de catre jucatori si analisti cu cele mai mari rate de crestere, respectiv de 100% si 60%. Cele mai ridicate marje de profit sunt asteptate in zona serviciilor de recrutare, HR si training, de 30-40%, urmate de imobiliare (20-25%), turism (15-20%), IT (10-15%, in software), banci (unde este asteptata o majorare de circa 10-15%). Retailul, energia si producatorii de materiale de constructii estimeaza, de asemenea, marje de peste 10%, in timp ce multe sectoare industriale preconizeaza stagnari sau cresteri modeste - farma, mobila (ambele cotate cu o marja de profit medie intre 0% si 5%), santiere navale (4-6%), industria bunurilor alimentare de larg consum (1-2%), respectiv auto (2,5-15%).

Romanii cu cele mai mari cresteri salariale in acest an ar putea fi cei care activeaza in sectorul de constructii si productia de ciment (+ 25% fata de salariul mediu din 2007), training (unde sunt asteptate majorari de 25-30%). Alte cresteri salariale semnificative sunt asteptate in banci (intre 12% si 20%) - unde in 2008 castigurile salariale medii nete lunare ar putea atinge 930 de euro, de asemenea in industria IT (crestere de 20%), unde salariile medii nete vor ajunge la 660 de euro, sub nivelul celor din telecom (710 euro) sau ale celor din industria farma, unde castigurile medii pentru acest an sunt evaluate la 1.000 de euro. "In majoritatea industriilor, salariile nu vor creste cu mai mult de 10-15%. Companiile vor pune un accent mai mare pe productivitate si vor creste bonusurile de performanta, nu si salariile", este de parere Florin Ochiana, country manager al firmei Grafton Recruitment. La nivel politic, unii analisti se asteapta ca alegerile parlamentare sa reduca numarul formatiunilor reprezentate la patru.

"Problemele de personal sunt cele cu care se confrunta in general piata muncii in Romania: migratia fortei de munca, numarul redus de personal pe functiuni specializate. Pentru ca ne dorim sa retinem in companie personalul calificat, am dezvoltat programe pentru retentia angajatilor, care includ politici de compensare si beneficii, traininguri si programe de motivare, dar si proiecte sociale dedicate in special studentilor la facultatile de Farmacie, cum ar fi Bursele Sensiblu si programele de training pentru studenti", a declarat Dragos Dinu, A&D Pharma.

In valoarea absoluta, cele mai mari sectoare economice sunt cel bancar (cu active de 75 mld. euro), retailul (50 mld. euro), energia (19,9 mld. euro), FMCG alimentar (17 mld. euro), respectiv agricultura, estimata la aproximativ 16 mld. euro in 2008.

"Este de asteptat ca in urmatorii cinci ani sa se intensifice fuziunile, ceea ce ar consolida sistemul. In comparatie cu celelalte tari europene cu economii emergente, sistemul bancar din Romania creste, dar nu se consolideaza, ceea ce nu este neaparat un lucru rau, pentru ca inseamna ca piata romaneasca este mai atractiva. Daca ne uitam la primele cinci banci si cotele de piata pe care le au in Romania, vedem ca avem inca un nivel redus de consolidare si, la un anumit moment, bancile care intra acum, in cinci ani probabil vor fuziona si va avea loc o consolidare, dandu-si seama ca nu vor ajunge niciodata la masa critica", a declarat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen.

La nivel politic, unii analisti sunt de parere ca, dupa alegerile parlamentare care vor avea loc in acest an, in forul legislativ vor intra patru formatiuni politice.

"Parerea mea este ca doar trei partide vor intra in Parlament, la viitorul scrutin. Este vorba de PSD, PNL, PD-L, la care se va alatura UDMR. Viitorul guvern va fi dictat de rezultatele alegerilor, in functie de distanta care va fi intre partide. Este foarte important daca PD-L va obtine 25% sau 35% din voturi sau daca PSD - 22% sau mai mult. Oricum, va fi un echilibru intre cele trei partide care vor trece pragul electoral. Va fi un guvern de coalitie sau un guvern minoritar. Accentul va cadea pe PNL si PSD", a declarat Stelian Tanase, analist politic.

Pe de alta parte, analistul Cristian Parvulescu este de parere ca vom avea parte de un an imprevizibil.

Pe plan macroeconomic, este de asteptat ca inrautatirea climatului economic international sa micsoreze ratele de profit, astfel ca si avansul produsului intern brut al Romaniei este estimat de analistii economici intre 5% si 7% pentru anul 2008. Specialistii mizeaza pe o contributie a agriculturii mult mai ampla, comparativ cu anul precedent, ceea ce ar permite Bancii Centrale sa se incadreze in tinta de inflatie de 3,8%, cu o marja inclusa de plus/minus un punct procentual.

"Ritmul de crestere economica va fi mai redus ca in 2007, de 5,5%. Pe partea de agricultura vom avea o revenire, contributia acestui sector urmand sa fie mai mare ca in 2007. De altfel, singura situatie in care BNR ar putea atinge tinta de inflatie in 2008 ar fi aceea in care Romania ar inregistra un an agricol bun", considera Ionut Dumitru, sef departament macroeconomie Raiffeisen Bank.

Previziunile pentru 2008 nu sunt deloc optimiste, mai ales ca inflatia a iesit din grafic in multe state europene. Anul acesta, majorarea salariilor cu peste 15% si a pensiilor sporesc riscurile inflationiste, astfel ca analistii vorbesc de un maxim al inflatiei anuale, in prima parte a anului, de 7,5%. Pentru intreg anul, estimarea expertilor este intre 4,5% si 6%, insa prognozele privind ratarea tintei de inflatie pentru al doilea an consecutiv par foarte probabile.

Considerat aliat al BNR in lupta cu inflatia in prima parte a anului trecut, leul a pierdut acest statut, platind practic pentru evolutiile sub asteptari din economie.

Pentru acest an este estimata o volatilitate ridicata a cursului de schimb, cu tendinte de depreciere, pe fondul interesului scazut pentru leu, daca mediul international este turbulent. Leul s-ar putea deprecia peste pragul de 3,75 lei/euro, in conditiile in care deficitul de cont curent se accentueaza, iar investitorii, si asa ingrijorati de mediul international, se reorienteaza.

'Sistemul bancar din Romania creste, dar nu se consolideaza, ceea ce nu este neaparat un lucru rau ' -Steven van Groningen CEO Raiffeisen

<a href=http://www.standard.ro/articol_25619/exclusiv_cum_arata_economia_romaniei_in_2008.html/ target=_blank>Business Standard</a>