Cursul de schimb si scumpirea petrolului au tinut sus inflatia

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 15:27
1827 citiri
Cursul de schimb si scumpirea petrolului au tinut sus inflatia

Deprecierea monedei nationale, precum si pretul in crestere al combustibililor au mentinut in iunie inflatia la o valoare ridicata pentru o perioada de criza economica, subliniaza analistii, care se asteapta, totusi, ca dezinflatia sa continue daca leul se mentine stabil, relateaza NewsIn.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat vineri ca rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86% de la 5,95% in mai.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut, in medie, cu 0,2%. Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,18%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,42%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,43%.

"Scaderea inflatiei a fost in linie cu asteptarile. Principalii determinanti au fost pretul combustibilului si deprecierea leului, fara influenta carora am fi avut o inflatie lunara foarte apropiata de zero.

Pretul alimentelor a scazut, ceea ce inseamna ca cererea agregata se contracta", a declarat pentru NewsIn economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. Analistii subliniaza ca, in Romania, preturile de consum sunt foarte sensibile la cursul de schimb, deprecierea leului din iunie fiind vizibila in inflatia de baza (core).

"Dupa doua luni in care inflatia de baza a scazut, in iunie a crescut usor, ceea ce demonstreaza sensibilitatea marita a preturilor din Romania la cursul de schimb, in conditiile in care cererea si-a pastrat tendinta de contractie", a comentat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, pentru NewsIn.

Cresterea inflatiei de baza ar putea incetini, insa, relaxarea politicii monetare a BNR.

"Banca centrala ar putea adopta o atitudine prudenta la sedinta monetara si nu va mai opera o taiere a dobanzii de 0,5 puncte procentuale, ci doar de 0,25 puncte procentuale", considera Chidesciuc.

De altfel, economistii se asteapta ca si in urmatoarele luni evolutia inflatiei sa depinda semnificativ de cursul de schimb, tocmai ca urmare a acestei sensibilitati a preturilor.

"In lunile urmatoare, cred ca (inflatia) va depinde foarte mult de cursul leu-euro.

Daca se stabilizeaza cursul, in mod normal inflatia ar trebui sa scada, mai ales ca cererea este in scadere, iar presiunea asupra preturilor la alimente este mai mica vara", considera Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

In conditiile in care pretul petrolului se stabilizeaza, unii analisti nu exclud, de altfel, posibilitatea unor scaderi lunare ale preturilor de consum in perioada verii.

"In lunile urmatoare e posibil (ca inflatia lunara) sa fie foarte aproape de zero. Nu excludem nici o inflatie negativa, cel mai probabil in iulie sau august", a mentionat Ionut Dumitru.

Anumiti economisti scot in evidenta, insa, ca preturile nu s-au diminuat semnificativ, desi cererea s-a prabusit, deoarece multe firme din Romania au incercat sa-si pastreze marja de profit sau sa o scada foarte putin, spre deosebire de companiile din vest.

"Faptul sugereaza o oarecare rigiditate a structurii economiei si ca, pe piata, competitia nu functioneaza asa cum ar trebui", a spus Laurian Lungu.

Analistii Citi mentioneaza printre riscurile la adresa procesului dezinflationist din acest an si pe cel legat de eventuale "derapaje" ale politicii fiscale.

"In viitor, derapajele fiscale, pretul petrolului si un curs de schimb defavorabil par sa fie factorii cheie de risc care ar putea duce la devieri de pe traseul dezinflationist", se arata intr-un raport al grupului Citi, publicat vineri.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Banca centrala va face publice noile sale prognoze dupa sedinta de politica monetara din 4 august, cand va fi aprobat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Intr-o interventie la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat vineri ca inflatia se va incadra in acest an intre 4 si 5%, "adica sub 5, dar peste 4".

"Ceea ce inseamna ca dezinflatia este asigurata, iar pericolul de deflatie nu il avem", a completat el. 

#depreciere, #inflatie, #petrol , #stiri Ionut Dumitru