Dumitru: Este iluzoriu sa crezi ca Fiscul va recupera toate creantele de la firmele in insolventa

Joi, 19 Iunie 2014, ora 15:40
1928 citiri
Dumitru: Este iluzoriu sa crezi ca Fiscul va recupera toate creantele de la firmele in insolventa

Rata medie de recuperare a datoriilor de catre un creditor de la firmele in insolventa se situeaza la 30%, potrivit Bancii Mondiale, afirma presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, aratand ca este iluzorie premisa ca Fiscul va recupera in totalitate creantele pentru a sustine reducerea CAS.

"Daca ne uitam in rapoartele Bancii Mondiale, pentru Romania atunci cand discutam de o firma in insolventa, cat dureaza insolventa si cat recupereaza din creanta creditorul, discutam de 30% rata de recuperare medie de creanta si o perioada de peste trei ani. Daca ne asteptam ca un creditor, fie el si Fiscul, sa recupereze in totalitate o creanta fata de o firma in insolventa, probabil ca este iluzoriu", a declarat Dumitru joi, dupa un participarea la un summit bancar.

Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, daca vor fi recuperate cele 40 de miliarde de lei datorate de catre contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF.

El a argumentat astfel de ce este "absolut necesara" promulgarea noului Cod al Insolventei, cerut si de catre mediul economic.

54.000 de contribuabili in insolventa, in aprilie

Guvernul arata ca, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflati in procedura insolventei, care aveau arierate catre ANAF in valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate inregistrate de contribuabili se datoreaza bugetului de stat (29,7 miliarde lei) si bugetului asigurarilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate se inregistreaza arierate de 2,29 miliarde lei.

In proiectul de lege privind reducerea CAS se arata ca, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolventei. Dumitru apreciaza ca stocul de creante asupra firmelor in insolventa trebuie ponderat cu rata de recuperare, intrucat respectivele companii au intrat in insolventa tocmai pentru ca nu-si pot plati datoriile.

"Nu poti sa crezi ca toate datoriile vor fi platite in totalitate, altfel firma nu era in insolventa. In al doilea rand, si daca s-ar recupera toate datoriile respective, ele sunt venituri temporare, nu sunt venituri pe baza sustenabila pe care statul le incaseaza de la an la an. Sa-ti bazezi o masura de reducere a fiscalitatii, care e pozitiva pentru mediul de afaceri, pe o masura compensatorie temporara nu are sustenabilitate pe termen lung", spune presedintele Consiliului Fiscal.

Impactul negativ al reducerii CAS cu 5 puncte procentuale este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 si tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#creante Fisc firme insolventa, #insolventa companii, #ionut dumitru , #stiri Ionut Dumitru