Firmele din Romania platesc anual 39 de taxe, in timp ce in Bulgaria, doar 13. Cum se poate simplifica sistemul

Marti, 11 Martie 2014, ora 17:21
3207 citiri
Firmele din Romania platesc anual 39 de taxe, in timp ce in Bulgaria, doar 13. Cum se poate simplifica sistemul

Scaderea numarului de taxe si impozite pe care o firma din Romania le plateste anual de la 39 la 13, cate se platesc in Bulgaria, ar aduce castigarea a zece locuri in clasamentul competitivitatii globale, a declarat marti Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

"Daca Romania ar avea, la nivelul companiilor, o simplificare a sistemului de taxe si impozite si sa ajungem sa avem acelasi numar de taxe ca in Bulgaria, adica 13 in loc de 39, am urca cu 10 pozitii in clasamentul competitivitatii globale", a explicat Dumitru.

In opinia sa, Romania se pozitioneaza foarte prost in raport cu tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), pe partea de plata a taxelor, nu din cauza nivelului taxelor ci din perspectiva birocratiei aferente platii acestora. "In Romania, o companie medie trebuie sa faca 39 de plati pe an, in comparatie cu o medie de 12 in tarile OECD si o medie de 26 in tarile Europei si Asiei Centrale. In tarile din ECE, sunt mai putine plati decat in Romania. In Bulgaria, 13 plati pe an, in Ungaria, 12, in Cehia, doar opt plati pe an", a mai spus Dumitru.

El sustine ca in Romania se fac cate 12 plati lunare pentru TVA si CAS si patru plati pe an pentru impozitul pe profit, in timp ce in tarile din regiune se face cate o singura plata pe an pentru fiecare categorie. In plus, in toate tarile din regiune este posibila completarea online a declaratiilor respective. In Romania doar partial se poate face acest lucru.

Presedintele Consiliului Fiscal a spus ca, din 148 de tari cuprinse intr-un clasament al Bancii Mondiale privind competitivitatea, Romania este pe locul 146 privind efectul taxarii atunci cand vorbim de motivatia de a munci. Cand vorbim de motivatia de a investi, Romania se afla pe locul 136 din cele 148 de tari.

"Conform sistemului nostru fiscal, motivatia de a munci si de a investi este foarte slaba", a subliniat Ionut Dumitru.

La nivel de taxe si impozite principale, Dumitru spune ca reducerea impozitului pe venit si pe profit pare "a fi o fundatura, pentru ca avem alte zone mult mai sensibile", gen TVA si CAS. El a explicat ca aceste impozite sunt destul de reduse si efortul de a le reduce in continuare este inutil. Presedintele Consiliului Fiscal a spus, insa, ca ar trebui redusa cota de TVA care, la nivelul de 24% este a treia cea mai mare din Europa. De asemenea, potrivit sursei citate, ar trebui reduse si contributiile sociale, unde rata de 44,95% este a opta cea mai mare cota de impozitare la nivel european.

Ionut Dumitru sustine, insa, ca pierderile care ar surveni la buget prin reducerea celor doua taxe ar trebui acoperite prin aducerea celor aproximativ 1,5 milioane de persoane din economia neagra in zona alba si prin largirea bazei de impozitare, in special in zonele care veniturile de natura salariala sunt mascate sub alte forme. El a dat ca exemplu plata pe PFA sau drepturi de autor.

In plus, Ionut Dumitru sustine ca aceste masuri ar trebui acompaniate de transparentizarea totala a cheltuielilor publice.

"Nu poti sa pretinzi oamenilor sa isi plateasca corect taxele si impozitele cand ei vad ca se duc la spital cu banii in buzunar, nu gasesc aspirina, absolut nimic in spitalele Romaniei. Mi se pare ca este cel mai mare genocid la care a asistat acest popor in ultimii zeci de ani la nivel de sistem de sanatate", a mai spus Dumitru.

In ceea ce priveste povara pe munca la nivel de salariati, Romania se pozitioneaza, de asemenea, foarte slab. "Ca sa platesti un leu net salariatului, trebuie sa platesti ca angajator, in total, 1,83 lei, care ne pozitioneaza in top 7 - 8 la nivel european. Povara pe munca este absolut evidenta, dar ea vine din zona contributiilor la asigurari sociale" a mai spus presedintele Consiliului Fiscal.

Din punctul sau de vedere, o reducere de CAS bine gandita poate stimula atat cererea cat si oferta si este solutia corecta in acest moment.

#taxe impozite firme Romania, #fiscalitate romania, #Ionut Dumitru Raiffeisen , #stiri Ionut Dumitru