Ionut Dumitru (Consiliul Fiscal): Tendinta de crestere a indatorarii va reveni in 2015

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:00
1759 citiri
Ionut Dumitru (Consiliul Fiscal): Tendinta de crestere a indatorarii va reveni in 2015
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal

Creditele neperformante sunt cea mai mare provocare a sistemului bancar romanesc, potrivit economistului sef Raiffeisen Bank si presedinte Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru.

Business24 prezinta cele mai importante declaratii ale economistului in cadrul conferintei "Lectii invatate in 5 ani de criza" organizata la BNR:

Despre dezintermedierea financiara: Acest proces de dezintermediere financiara exista si va continua si este demonstrat din punct de vedere istoric si teoretic ca ciclurile financiare sunt mai ample si mai lungi decat ciclurile economice.

- Daca se repeta istoria, in Romania am intrat in zona de revenire economica in 2010-2011, avem trei ani de revenire modesta, in care dezintermedierea s-a produs si ar mai fi un an-doi de continuare a procesului, deci la sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015 ar fi momentul in care dezintermedierea s-ar stopa si ar reveni tendinta de crestere a indatorarii.

- Despre gradul de indatorare: Cresterea foarte rapida a intermedierii financiare in perioada 2002-2008 a condus la un grad ridicat de indatorare la nivelul gospodariilor populatiei (20%) si in special a populatiei cu venituri mici.

- Indatorarea totala (inclusiv cea bancara) a companiilor nefinanciare a ajuns la un nivel relativ ridicat, in special pentru IMM-uri unde gradul de indatorare este foarte inalt, dar ar avea loc de indatorare bancara mai mare daca angajamentul actionarilor (capitalizarea) ar creste si daca ar scadea abuzul de insolvente.

- La nivelul populatiei, gradul de indatorare este foarte inalt. Numarul persoanelor indatorate la banci si IFN este de 4,31 milioane (iunie 2013), reprezentand 43% din populatia activa.

- Doar 40% din intreprinderile mici si mijlocii fac profit si doar o treime din acestea au credite bancare.

- Despre creditele neperformante - Creditele neperformante sunt cea mai mare provocare a sistemului bancar romanesc. Chiar daca rata de adecvare a capitalui este confortabila, profitabilitatea este foarte mica.

- Raportul credite/depozite s-a imbunatatit, dar este inca mai mare decat media tarilor din Europa Centrala si de Est.

- Mostenirea trecutului: ponderea creditelor in valuta este inca ridicata. Costurile administrative mari raportate la volumul de active, ca urmare a unei retele de unitati peste media europeana.

-Despre planurile pentru anul 2014 - Capitalul este cea mai pretentiosa resursa pentru banci. Cerintele de capital din anii urmatori cresc considerabil.

- Schimbarile in modelul de afaceri al bancilor vor viza consolidarea pietei (fuziuni si achizitii) si masuri de crestere a eficientei (optimizarea mediului de afaceri).

#credite neperformate, #sistem bancar romanesc, #banci Romania 2013 , #stiri Ionut Dumitru