Peisajul bancar se va schimba radical in 2014. Vezi ce se anunta

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:00
4696 citiri
Peisajul bancar se va schimba radical in 2014. Vezi ce se anunta

Un proces amplu de fuziuni si achizitii bancare, specializarea unor banci pe anumite segmente de clientela, stagnarea creditarii si schimbarile de actionariat se numara printre aspectele care vor caracteriza sistemul bancar in 2014.

"Anul viitor vom avea o activitate economica destul de modesta ca ritm de crestere, ceea ce implicit inseamna si un ritm al cresteri creditarii destul de modest. In 2014, in linie cu evolutia PIB-ului, vedem creditarea stagnand" a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si Presedintele Consiliul Fiscal.

Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale, potrivit specialistilor. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. "Este inevitabil", sustine Ionut Dumitru.

Date fiind si presiunile reglementarilor europene de anul viitor si costurile implicate de acestea, o parte din institutiile de credit, nemaiavand capacitatea sa sustina rolul de banci comerciale universale, vor incerca sa acorpere doar un anumit segment de clientela si se vor orienta si spre schimbari de actionariat.

"Vine un val important de reglementari europene care tin de Basel III si de uniunea bancara si care va necesita ca actionarii existenti sau noi, sa aiba suflu de capital necesar care sa ii permita sa tina pentru urmatorul ciclu instititia in proprietate. Eu cred ca mai degraba vor avea loc mai multe schimbari de actionariat si mai putin de fuziuni" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).

Schimbari majore in peisajul bancar

In 2014, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult si vor fi destul de putini jucatori existenti si in momentul de fata care vor putea sa continue ca pana acum o activitate de banca universala in adevaratul sens al cuvantului.

Nivelul creditelor neperformante, "mostenirea trecutului" asa cum este numita de catre presedintele Consiliul Fiscal, se numara printre prioritatile bancilor in 2014. Potrivit acestuia, multe banci vor incerca sa gaseasca solutii pentru a mai reduce din aceasta problema. Trebuie sa existe un mixt intr-un final intre eficientizarea costurilor, ca si prioritate, dublata de generarea de venituri.

"Dat fiind nivelul creditelor neperformante destul de inalt, nu poti sa sutii infrastructura daca nu reusesti sa generezi venituri. Insa daca nu reusesti sa generezi venituri, esti intr-un cerc vicios in care esti fortat si nu ai alta solutie decat sa reduci consturile: numarul de personal, numarul de sucursale sau alte costuri" adauga presedintele consiliului fiscal.

Reducerea expunerilor, prioritatea oamenilor in 2014

Procesul de dezintermediere va continua in 2014. Chiar daca pretul creditului a scazut, exista un dezavantaj net pentru debitor de a platii creditul si de a avea randament scazut la depozite.

"Cei care au credite vor prefera sa isi reduca expunerile, iar cei care nu au, se vor gandi de doua ori inainte de a solicita un credit si vor vrea nu neparat preturi mici, ci mai multa certitudine economica. Mai nou, chiar daca avem rating mai bun, perceptie mai buna, crestere economica, deflatie si multe argumente macroeconomice favorabile, avem si incertitudine politica. Intram intr- o zona a politicului. Urmeaza alegeri, iar perceptia va fi spre dezintermediere. Va fi mai favorail sa iti stingi creditul decat sa economisesti" afirma analistul economic Adrian Mitroi.

In acelasi timp, grija bancilor va fi majoritar indreptata spre portofoliul existent si mai putin pe portofoliul viitor. Protofoliul existent cere inca foarte multa atentie si mai poarta inca incertitudine, potrivit analistului.

"Cand ai grija portofoliului existent, probabil pentru cel nou vei prefera sa fi mai precaut, insemnand credite mai putine pe termen lung si sigur mai putine in valuta. Probabil vom ramane in zona produselor care se acorda atat corporatiilor, cat si indivizilor pe termen scurt: creditele de consum, creditele de capital de lucru si mai putin cele de investitii, care creeaza crestere economica" concluzioneaza secretarul general al CFA, Adrian Mitroi.

#sistem bancar 2014, #credite banci 2014, #fuziuni bancare, #Ionut Dumitru Raiffeisen , #stiri Ionut Dumitru