Prognoza de crestere economica pe 2011, rectificata pozitiv?

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 00:01
1935 citiri
Prognoza de crestere economica pe 2011, rectificata pozitiv?

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gheorghe Gherghina a afirmat ca analizele MFP facute impreuna cu expertii Comisiei Europene si ai FMI vor putea duce la recalcularea cresterii economice prognozate in sensul maririi estimarilor initiale, potrivit Newsin.

Intrebat cum comenteaza raportul Consiliului Fiscal in care se estimeaza ca Guvernul nu va putea acorda in 2012 cresteri salariale bugetarilor mai mari de 5% fara a modifica parametrii conveniti cu FMI sau fara obtinerea unor cresteri economice mai mari decat cele prognozate, Gheorghe Gherghina a raspuns: "Consiliul Fiscal isi face propria analiza".

"Pe viitor, pe politici si ce se va stabili prin strategia fiscal-bugetara pe 2012 nu pot sa exprime decat opinii pentru ca Guvernul va definitiva strategia ce se va traduce in actele normative care vor apare", a declarat joi Gherghina, dupa sedinta de Guvern.

Oficialul din MFP a aratat ca in 2010 scaderea economica a fost mai mica decat cea prognozata, fiind posibil ca si prognozele pe 2011 si 2012 sa fie mai pesimiste decat evolutia ulterioara a economiei.

"Speram si la cresteri economice mai mari. Vom discuta exact cat vor fi veniturile si cate alocari se pot face pe componentele de cheltuieli", a mai spus Gherghina, referindu-se la evaluarile CE si FMI care se afla in curs de desfasurare si la posibilitatea recuperarii integrale a pierderilor salariale inregistrate de catre bugetari.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca pentru anul 2012 s-a stabilit un plafon de 7,1% din PIB pentru cheltuielile cu personalul, iar fata de anul anterior fondul de salarii poate creste, in acest plafon, cu circa 5%.

"Conform cu tintele deja asumate exista niste plafoane care s-au stabilit pentru cheltuieli cu personalul pentru 2012, de 7,1% din PIB. Fata de anul anterior fondul de salarii poate creste, in acest plafon, cu circa 5%.

Pe baza ultimei variante a strategiei fiscal-bugetar si a legii care reglementeaza plafoanele, putem spune, pe baza cifrelor proiectiilor macroeconomice asumate, ca exista in acest moment un potential de crestere a fondului de salarii de 5% si sa ne putem incadra in 7,1% din PIB pentru anul viitor.

Evident ca daca avem un PIB mai mare, putem creste mai mult", a spus Dumitru. Acesta a declarat ca daca numarul de salariati este mai mic exista posibilitatea unor cresteri mai mari. "Peste acest plafon de 7,1%, spatiul fiscal este aproape nul", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.

"In acest moment putem spune un sigur lucru cu probabilitate mare: economia s-a stabilizat, nu stim daca exista un trend de crestere economica cert, dar, practic, in perioada urmatoare va trebui sa vedem.

Oricum, recuperarea economica va fi una inceata, 1,5% este o crestere mica pentru Romania si nu aduce mai nimic la nivel de putere de cumparare, de venituri ale populatiei.

Pentru a simti si la buzunar vor mai trece probabil 2-3 ani. Altfel, putem mari salariile si incepand de maine, dar nu vom simti, in mod sustenabil, cresterea puterii de cumparare", a conchis Dumitru. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#prognoza de crestere economica, #gheorghe gherghina, #fmi, #consiliul fiscal, #ionut dumitru , #stiri Ionut Dumitru