Trei riscuri care pot impinge in sus inflatia

Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 23:40
1610 citiri
Trei riscuri care pot impinge in sus inflatia

 Anul viitor, exista trei mari riscuri care pot impinge in sus inflatia, potrivit lui Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Primul este cresterea accizei, programata chiar de la 1 ianuarie 2010, dar pe care producatorii de tigarete au inceput deja sa o cuprinda in preturi. Un al doilea factor tine de cursul de schimb valutar.

"Daca persista instabilitatea politica, va exista in continuare o presiune pe curs", explica economistul. Alaturi de acestea, si o eventuala majorare a TVA s-ar traduce printr-un puseu inflationist, adauga economistul Ionut Dumitru.

Dupa 2010 insa, ne vor paste noi pericole, spun analistii economici.

"Este foarte posibil sa importam, prin cursul de schimb, inflatia crescuta din SUA si statele din zona euro", considera analistul economic Dragos Cabat.

In opinia sa, guvernele care au pompat multi bani in programele anticriza, cum sunt cele din SUA, Germania, Franta sau Italia, se vor confrunta cu o inflatie de 7-10%, dupa ce economiile vor reincepe sa creasca.

Totusi, am putea evita influenta externa cu conditia ca leul sa se aprecieze fata de euro si dolar, mai spune Cabat.

Pe de alta parte, Ionut Dumitru este de parere ca inflatia in SUA si statele europene nu va creste atat de puternic si va ajunge la cel mult 3-5%, ceea ce nu reprezinta un mare pericol pentru noi. "Obiectivul zonei euro este sa mentina inflatia sub 2%", a adaugat reprezentantul Raiffeisen Bank.

#inflatie, #curs valutar, #riscuri , #stiri Ionut Dumitru