Coplata, turismul medical si asigurarile vor incuraja constructia de spitale private

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 16:13
2399 citiri
Coplata, turismul medical si asigurarile vor incuraja constructia de spitale private

Sistemul de coplata, turismul medical si asigurarile de sanatate private vor incuraja constructia de spitale de catre companii, dupa ce in 2009 multe astfel de proiecte au fost amanate din cauza crizei, furnizorii de servicii medicale vizand pentru urmatorii doi ani investitii de 200 milioane euro. 

Cu toate ca in perioada 2007-2008 majoritatea operatorilor locali importanti de servicii medicale private erau pregatiti sa umple golul din piata, acestora adaugandu-se investitori straini atrasi de potentialul domeniului si de numarul mic de competitori, anul trecut criza economica i-a facut pe cei mai multi sa regandeasca sau chiar sa abandoneze proiectele de constructie a unor spitale private. relateaza Mediafax.

Recenta propunere a Ministerului Sanatatii de a introduce sistemul de coplata i-a determinat insa pe unii operatori de pe piata de servicii medicale sa ia in calcul, din nou, intrarea pe piata spitalelor private.

Romanii ar putea plati de la 1iulie consultatii, investigatii, spitalizarea pana aduna bonuri in valoare de 600 lei, iar peste aceasta suma consultatiile vor fi gratuite.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a precizat ca banii care vor fi incasati din coplata vor ramane la dipozitia furnizorului de servicii medicale, astfel ca acesta va putea creste calitatea actului medical.

Potrivit unui studiu publicat saptamana trecuta de firma poloneza de cercetare PMR, furnizorii principali de servicii medicale private intentioneaza sa investeasca, in urmatorii doi-trei ani, peste 200 milioane euro in spitale private.

Astfel, dupa ce a renuntat anul trecut la un proiect in Bucurestii Noi, Romar Medical a revenit asupra deciziei si doreste sa construiasca un spital privat in Capitala.

"Ministerul Sanatatii pregateste o serie de proiecte legislative care vizeaza parteneriatul public-private, coplata si facilitati la primele de asigurare, care ar putea intra in vigoare pana la 1 ianuarie 2011.

In plus, criza a adus pe piata imobiliara si de constructii multe oportunitati, mai exact cladiri aflate in diferite faze de constructie si neterminate din lipsa fondurilor", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general al grupului Romar Medical, Erghin Hagicalil, care detine impreuna cu sotia lui, Liliana Hagicalil, 60% din actiunile retelei.

El a precizat ca se afla in discutii cu mai multe companii straine pentru un parteneriat pentru un spital cu o capacitate de 80-90 de paturi.

Investitia initiala va fi de 8-9 milioane euro, finantarea urmand sa fie asigurata in etape, pe o perioada de cinci-opt ani, printr-un contract de leasing, astfel ca valoarea finala va fi de 25 milioane euro.

Detaliile privind proiectul urmeaza sa fie stabilite pana la finele anului, iar in 2011 sa fie finalizata constructia.

Un alt factor care ar putea contribui la cresterea pietei spitalelor private in Romania este dezvoltarea turismului medical, existand deja proiecte bazate pe atragerea unor pacienti din afara tarii. Astfel, Medicana Hospital, una dintre cele mai mari retele de spitale private din Turcia, va intra pe piata din Romania, printr-un proiect de 30 milioane dolari care vizeaza constructia unei unitati in Bucuresti, proiect care ar putea incepe la sfarsitul lunii septembrie.

In spital vor fi tratati atat pacienti din Romania, cat si din statele membre UE.

"Intentia noastra este sa atragem pacienti din tarile din Uniunea Europeana, iar din moment ce Romania este o tara membra, credem ca acest lucru nu va fi dificil", a declarat presedintele consiliului de directori al Medicana Hospital, Hüseyin Bozkurt.

Tot in toamna acestui an, omul de afaceri Florin Andronescu, proprietarul retelei Sanador, va deschide un spital generalist in zona centrala a Capitalei, cu o capacitate de 120 de paturi, costurile proiectului fiind estimate la 40 milioane euro.

"Ne asteptam sa atragem atat pacienti romani, cat si straini.

Sunt deja multe solicitari, nu ne facem probleme in ceea ce priveste ocuparea spitalului.

Noi suntem deja membrii ai unei platforme europene specializate in turismul medical, «Treatment Abroad»", a afirmat proprietarul Sanador.

Andronescu a estimat ca spitalul va atinge pragul de profitabilitate in urmatorii trei ani de la deschidere.

La randul sau, omul de afaceri Ionut Negoita a anuntat in februarie ca va incepe in vara un proiect in Bucuresti, care va include un spital, o clinica medicala, dar si spatii comerciale si cateva sute de locuinte, investitii estimate la 35-40 milioane de euro.

Negoita a precizat intetioneaza sa lege acest proiect de hotelul Rin Grand Hotel, din zona Vitan, pe care il detine, pentru a face turism medical, fiind un segment "destul de mare si neexploatat".

El a estimat ca Romania aduce anual 10.000 de turisti pe segmentul medical, in timp ce in Cehia numarul acestora ajunge la 80.000.

La randul sau, Radu Gorduza-Lupu, zone manager GE Healthcare pentru Romania & Moldova, a precizat ca in Romania nu exista un program de asigurari private de sanatate, implementarea acestora fiind solutia pentru cresterea investitiilor in spitale private.

"In Romania principala problema nu este lipsa de interes pentru investitie sau a fondurilor.

Exista bani in piata, insa problema este cand li se intorc banii investitorilor.

In ultimii cinci ani au fost gupuri mari care au avut discutii cu autoritatile, au angajat consultanti la nivel local care sa le faca studiile de fezabilitate pentru a vedea oportunitatea de investitie pentru un spital generalist.

Oamenii si-au facut calculele, care au dat cu minus, si au decis sa nu mai intre deocamdata pe piata din Romania", a afirmat Gorduza-Lupu.

In Bucuresti exista alte sase proiecte privind constructia de spitale private. Mai exact, Medicover, detinut de grupul olandez cu acelasi nume, vrea sa investeasca in acest an 40 milioane euro intr-un spital de 88 de paturi in zona Pipera, Elim Pitesti are in plan un spital in zona Militari estimat la 40-50 milioane euro, proiect care va incepe in vara.

Centrul Medical Unirea a prevazut un buget de circa 12 milioane euro pentru deschiderea, pana in toamna, a unui spital de chirurgie.

Un alt proiect din Bucuresti va fi dezvoltat de reteaua de clinici Gral Medical, care in prezent analizeaza posibilitatea cooptarii unui partener international pentru asigurarea finantarii.

Potrivit informatiilor furnizate de companie in 2008, spitalul din Piata Alba Iulia va avea trei sectii, 100 de paturi, costurile ridicandu-e la peste zece milioane euro.

De asemenea, Medsana, controlata de Athens Medical Center in asociere cu grupul german Asklepios Kliniken, are in analiza un astfel de proiect.

Operatorul intentiona sa investeasca, potrivit datelor furnizate anterior, intr-un spital privat in nordul Bucurestiului, cu o capacitate de 200 paturi, aproximativ 25 milioane euro.

Un alt operator important, MedLife, vrea sa deschida patru hiperclinici in Baneasa, Titan, Obor- Bucuresti si in Cluj, unitati care vor avea fiecare o suprafata de 2.000 de metri patrati, care in timp ar putea fi transformate in unitati cu paturi, adica mici spitale.

In prezent, in Bucuresti trei companii opereaza unitati de tip spitalicesc, respectiv MedLife, care detine Memorial Hospital din zona Grivitei, Euroclinic Hospital&Medical Centers- un spital in zona Floreasca, si Centrul Medical Unirea- maternitatea Regina Maria din Baneasa, inaugurata in decembrie 2008.

Directorul general al spitalului Euroclinic, Catalin Popa, a anuntat la finele anului trecut intrarea pe profit a Euroclinic Hospital&Medical Centers, parte a grupului olandez parte a grupului Eureko, dupa patri ani de pierderi.

De asemenea, reprezentantii MedLife au precizat ca spitalul, deschis in 2007, a intrat pe profit din februarie 2009 si are un grad de ocupare de peste 80%.

Actionarii MedLife sunt familia Marcu, fondatorii retelei de clinici, cu 51% din capitalul social, IFC are 12,75% si fondului privat SGAM Eastern Europe, detinut de o subsidiara a grupului Societe Generale-36,25%.

La nivel national, anul trecut au fost inaugurate cinci spitale private in Oradea, Targu Mures (Centrul Medical Nova Vita), Constanta (maternitatea Euromaterna), Arad (spital de obstretica ginecologie Centrul Medical Laer System) si Iasi (Arcadia Hospital), fiind investiti peste 45 milioane euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#coplata, # asigurari, # spitale, # investitii , #stiri Ionut Negoita