Atentie la bubble-ul chinezesc!

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 23:42
3358 citiri
Atentie la bubble-ul chinezesc!

China exporta inflatie catre restul lumii, iar cererea mare a economiei chineze va ridica preturile la nivel international, potrivit unei analize realizate de Societe Generale. In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, China exporta inflatie pentru ca a devenit aspirator de produse alimentare, cereale si alte tipuri de carburanti si de forme de energie. Odata ce a crescut cererea a crescut si pretul, prin urmare, a crescut inflatia.

Potrivit acestuia, tot ce se intampla in China are efect inzecit la nivelul indicatorilor economici si la nivelul omenirii.

China, daca s-ar sparge una din bulele care circula la nivelul tarii, ar putea sa atraga o criza mondiala. Cazul Nokia este un exemplu elocvent.

"Faptul ca statul chinez a colaborat cu Apple pentru a realiza smartphone-uri incredibile, au facut ca Nokia sa cada cum cadeau marile companii americane in timpul crizei, sa aiba 17% cadere pe Bursa intr-o zi.

China are efecte devastatoare pentru ca iPhone-ul acolo se produce", a declarat pentru Bloombiz.ro, Ionel Blanculescu.

De aceeasi parere este si europarlamentarul Iuliu Winkler, care sublinieaza faptul ca o tara precum China este un experiment unic pe glob, care isi va continua ascensiunea in urmatorul deceniu.

"Anul trecut am fost de doua ori in Shanghai si am vazut cu ochii mei ce inseamna bula imobiliara in acest moment in China.

Ceea ce se va intampla in viitor nu va fi o criza globala care pleaca din China ci se va continua reformarea sistemului economic global sub influenta Chinei", a declarat pentru Bloombiz.ro Iuliu Winkler.

Pe de alta parte, decanul Facultatii de Studii Economice Europene din cadrul Universitatii Romano-Americane, Florin Bonciu, spune ca o eventuala revenire a crizei nu va fi determinata de China. "In capitalism, cresterea cererii determina cresterea productiei.

Productia de otel poate creste fara ca productia de petrol sa creasca linear, chiar daca creste consumul deoarece creste eficienta energetica, nivelul de conservare a energiei, se trece la noi surse de energie.

Cresterea din economia Chinei va determina reducerea preturilor pentru ca exista acel fenomen numit economie de scara.

Economia mondiala inregistreaza o crestere a productiei si atunci cand productia creste, preturile nu cresc !", a declarat pentru Bloombiz.ro,Florin Bonciu.

Consultantul Ionel Blanculescu spune ca cele mai afectate piete vor fi cele care se afla in stransa legatura cu China.

"SUA va fi intotdeauna direct afectata de ceea ce se intampla in China. China detine rezerva in dolari americani, a imprumuturilor masive.

Aceasta a transferat multi bani in SUA mai ales in acele momente de criza. Intre ele exista o legatura de fratie. China e legata ombilical de SUA. Daca se intampla ceva cu China, SUA vor fi primele care vor suporta tsunami-ul", a subliniat specialistul.

Iuliu Winkler crede ca se va forma un triunghi de valute de rezerva pe plan global, printre care se vor numara dolarul, euro si yuanul.

In ceea ce priveste situatia Romaniei, Florin Bonciu este de parere ca actuala crestere economica din China nu are nici o legatura cu pretul produselor alimentare din Romania.

"Nici aceste preturi nu vor creste, pentru ca nici populatia Romaniei nu creste pana la anul, iar gradul de utilizare al suprafetelor agricole din Romania e atat de redus incat nici vorba de o limita a productiei". De aceeasi parere este si Ionel Blanculescu care spune ca Romania reprezinta doar un "electron printre milioanele de electroni".

"Niciodata Romania nu va fi afectata de o criza majora la nivelul omenirii.

Criza prin care am trecut se datoreaza crizei nationale de prostie, care a generat un efect inzecit fata de cat ar fi trebuit sa suportam. Noi ne-am facut-o cu mana noastra, pe plan national. Romania importa din China evaziune fiscala, produse contrafacute, sub standard.

Dam de lucru coruptiei din portul Constanta si vamesilor. Daca se opreste dintr-odata importul de tenisi in Europa si in Dragonul Rosu si importul de alte prostii de mana a 10-a nu se intampla nimic in economia romaneasca", a mai adaugat consultantul.

Lumea, lovita de o criza alimentara?

Europarlamentarul Iuliu Winkler atrage atentia asupra unei crize alimentare care ar putea lovi pe plan global.

"Urmatoarea sursa de pericol iminent de aici va veni. Ma numar printre cei sceptici in ceea ce priveste resursele de energie bio. Eu cand vad campiiile de rapita galbena si in Romania, si in Bulgaria si in Europa mi se face rau de revolta.

Rapita aia consuma apa, resursele de apa sunt limitate la nivel global. Avem 2,8 miliarde de oameni care sunt amenintati de foamete in fiecare clipa pe glob", a precizat acesta.

In opinia lui Ionel Blanculescu, pe plan global nu se poate vorbi de o criza alimentara ci de o criza a preturilor la produsele alimentare.

"S-ar putea ca in 20 de ani sa se dubleze preturile la alimente. Graul s-a dublat, porumbul la fel. Orezul e singurul produs al carui pret nu a crescut fiindca au mai evoluat si chinezii si mai mananca si altceva in afara de orez. Ne confruntam cu o criza a preturilor la alimente", a subliniat consultantul.

Cand se sparge balonul economiei chineze?

"Chiar daca va fi vreun bubble care sa pocneasca, o vor introduce intr-un seif si acolo va pocni fara sa stim noi ca pocneste. Sunt convins ca si pana acum au fost niste varfuri care au fost retezate dar fara sa simta lumea.

China este o suma de superlative in toate domeniile. Daca se vor adeveri toate previziunile, in 2050 China va deveni numarul 1 in lume cu un PIB fantastic peste 20.000 de miliarde de dolari, care va depasi cu mult PIB-ul Americii", crede Ionel Blanculescu.

In opinia sa, China este o "superputere" prin faptul ca a avut acea abilitate sa foloseasca din toate sistemele tot ce era mai bun, avand un mic din cele mai bune politici economice din toate timpurile.

De aceeasi parere este si Iuliu Winkler care spune ca balonul economiei chineze nu se va sparge, China fiind o economie de comanda.

"Eu nu cred ca balonul economiei chineze se va sparge ca bula imobiliara din SUA.

Cred ca acolo vor fi altfel de efecte pentru ca exista aceasta moderatie a economiei centralizate.

In aceste dimeniuni de 1 miliard si jumatate de oameni, cat este populatia Chinei, un asemenea soi de centralism poate sa produca lucruri pe care noi nu le intelegem pe deplin sau nu le putem urmari cu mecanismele de piata occidentale", a conchis europarlamentarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#china, #bubble china, #criza china, #export china, #inflatie, #produse chinezesti, #criza alimentara, #criza imobiliara, #ionel blanculesu, #iuliu winkler, #florin bonciu , #stiri Iuliu Winkler