Avertisment OMC: Atentie la deficitul de cont curent!

Vineri, 13 Ianuarie 2006, ora 09:17
1085 citiri

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) recomanda Romaniei sa mentina sub observatie atenta deficitul de cont curent si sa continue reformele structurale din economie.

Recomandarea este cuprinsa intr-un raport de tara privind politicile comerciale, facut public de OMC la sfarsitul anului trecut, si vine pe fondul adancirii, in 2005, a diferentelor dintre intrarile si iesirile de valuta in si, respectiv, din economie. Potrivit unei estimari recente a Comisiei Nationale de Prognoza - organism subordonat primului-ministru - deficitul de cont curent urma sa depaseasca la sfarsitul lui 2005 6,3 miliarde euro, adica peste 8,1% din produsul intern brut, cu mult peste media statelor din Uniunea Europeana. Raportul OMC este un barometru regulat al gradului de deschidere a economiei romanesti la cerintele comertului mondial. Precedenta examinare a politicilor comerciale a fost in 1999, cand organizatia remarca progresele catre economia de piata, dar recomanda mai multa hotarare in gestionarea intreprinderilor de stat si stabilitate in aplicarea politicilor economice.

Mai multa stabilitate

Dupa sase ani, boala instabilitatii din mediul de afaceri e serios ameliorata, dar inca nevindecata. In capitolul care descrie mediul de afaceri din Romania, Secretariatul OMC remarca eforturile de stabilizare a economiei, dar mentioneaza ca probleme-cheie, problemele guvernarii, povara reglementarilor administrative si schimbarile frecvente ale regulilor de impozitare si ale procedurilor contabile. "Aceste probleme explica de ce potentialul Romaniei de a atrage investitii ramane in mare masura neexploatat", arata raportul secretariatului OMC. Canadianul Don Stephenson, presedintele in exercitiu al Trade Policy Review Body (TPRB) - Organismul de Examinare a Politicilor Comerciale - sugera in documentul care sintetizeaza concluziile raportului ca OMC asteapta mai multa predictibilitate si credibilitate in regimul comercial al Romaniei, aluzie la regimul vamal preferential pentru unele produse agroalimentare. Documentul presedintelui - care exprima si cele mai importante remarci ale membrilor Organismului de Examinare - remarca pasii facuti de Romania pentru rezolvarea ineficientei din sectoarele minier si energetic si pentru diminuarea proprietatii de stat din economie. OMC adauga insa ca o continuare a liberalizarii serviciilor ar imbunatati eficienta economiei si competitivitatea exporturilor romanesti, mai ales prin reducerea costurilor serviciilor financiare, telecomunicatiilor si transportului.

Recomandari din raportul 2005

- Sa fim atenti la contul curent

- Sa continuam reformele structurale si sa rezolvam problemele de guvernare

- Sa imbunatatim mediul de afaceri

- Sa imbunatatim predictibilitatea si credibilitatea regimului comercial

- Sa fim atenti la pericolul "insularizarii" agriculturii ca urmare a unor acorduri preferentiale de comert

Ce reprezinta raportul OMC

Documentul este una dintre sursele de informare importante ale celor care fac sau doresc sa faca afaceri cu Romania, fie investitori, fie parteneri comerciali. Examinarile politicilor comerciale sunt proceduri prevazute in acordurile OMC portivit carora politicile comerciale si cele inrudite cu acestea ale statelor membre (cum e si cazul Romaniei) sunt examinate si evaluate la intervale regulate. Sunt, de asemenea, urmarite modificari sau evenimente care pot avea un impact asupra comertului mondial. Pentru fiecare examinare sunt pregatite doua documente: o declaratie de politici a statului aflat in examinare si un raport detaliat redactat independent de Secretariatul OMC. Cele doua documente sunt apoi discutate de plenul OMC intr-un organism special constituit pentru aceste examinari, numit Trade Policy Review Body (TPRB) - Organismul de Examinare a Politicilor Comerciale. Documentele si dezbaterile pe marginea lor sunt apoi facute publice. Limbajul documentului se aseamana cu cel din Raportul de tara al Uniunii Europene: organizatia remarca lucrurile pozitive, in timp ce lipsurile sunt mentionate sub forma de recomandari, in ceea ce occidentalii numesc "observatii/critici constructive". Acestea sunt insa chestiuni pe care tara examinata trebuie sa le corecteze.

Departamentul Comertului Exterior (DEC) prefera partea plina a paharului atunci cand prezinta raportul OMC. In interviul pe care ni l-a acordat, seful DEC, ministrul delegat Iuliu Winkler, vorbeste doar despre mesajul pozitiv al raportului, despre mari cresteri ale exporturilor trecand cu usurinta peste o alta mare crestere, dar negativa: cea a deficitului comercial estimat in 2005 la cel putin 10 miliarde de euro, adica aproape o cincime din valoarea schimburilor comerciale.

Ovidiu D. Popica

Banii Nostri