Joc de glezne la poarta Schengen. Vezi de ce am fost respinsi

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 22:29
6998 citiri
Joc de glezne la poarta Schengen. Vezi de ce am fost respinsi

Aderarea la spatiul Schengen s-a amanat pe termen nedeterminat, dupa ce Olanda si Finlanda s-au opus categoric la aderarea Romaniei si Bulgariei. Potrivit ministrului Imigratiei din Olanda, Gert Leers, Romania trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice ci si conditiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. 

Potrivit consultantului financiar, Niels Schnecker, decizia Olandei si a Flandei de a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen este ilegala si  inafara tratatului, insa motivele invocate de statele nordice sunt intru totul adevarate, iar dreptul de veto al acestora nu trebuie explicat.

"Olanda nu ne vrea in Schengen din motive politice pentru ca are impresia ca nivelul de coruptie e periculos de mare. Fiind granite Schnegen, poti sa te duci pana in Lisabona liber, de aceea ei nu vor sa riste. A doua problema este cea a justitiei romane, unde exista un nivel de coruptie foarte mare. Prin urmare, au motive sa nu accepte intrarea noastra in Schengen”, a declarat Niels Schnecker, pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru intrarea in spatiul Schengen, insa dorinta arzatoare a Romaniei de a fi admisa tine doar de un element de blazon – "nu ne sade bine in momentul in care discutam cu partenerii si noi nu suntem in Schengen".

"Din punct de vedere tehnic suntem beton armat. In anumite puncte suntem mai sus decat actualele tari membre.

Problema este elementul uman. Scaderea de 25% din salarii a determinat oamenii sa fie coruptibili. Prin urmare, degeaba avem sistemele electronice. Ele nu pazesc singure granitele. Daca functionarii de la vama nu sunt de incredere, degeaba suna alarma” a mai precizat consultantul.

Potrivit acestuia, Romania va putea adera la Schengen abia in 2012.

De aceeasi parere este si analistul Dan Petre, care subliniaza faptul ca intrarea Romaniei in Schengen e simbolica.

"Esti sau nu parte parte a Europei de viteza 1 sau parte a Europei de viteze a doua. Sunt tari europene care au ales sa stea in afara Schengen, cum e cazul Marii Britanii", a precizat acesta pentru Bloombiz.ro.

Analistul atrage atentia asupra faptului ca, pe de o parte, problema tine de slabiciunea statului roman si, pe de alta parte, de faptul ca Romania si Bulgaria au devenit doua tine perfecte pentru Olanda si Finlanda, care se afla in topul tarilor cu cel mai curat mediu de afaceri din Europa. Prin urmare, perceptiile lor despre afaceri si coruptie sunt cu totul diferite de cele ale unui stat care da semne de coruptie.

In opinia acestuia,  Romania e vazuta prost de statele nordice, fiindca acestea "au impresia ca detin esenta Europei".

"Romania trebuie sa iasa in primul rand din acest impas politic si are nevoie de o operatiune de curatenie, pentru a reduce mecanismele de coruptie. Altfel, ajungem in situatia Greciei, sa nu ne mai creada nimeni.

Pierdem in fiecare zi la capitolul imaginii diplomatice si nici nu facem nimic sa ne imbunatatim imaginea in mod real. Facem operatiuni cu frunzulite si alea discutabile", a mai subliniat Dan Petre.

Pe de alta parte, europarlamentarul Iuliu Winkler spune ca Romania trebuie sa convinga Guvernul olandez ca indeplineste toate criteriile incluse in aquis-ul Schengen si, prin urmare are dreptul de a beneficia de participarea in Schengen.

"Se vorbeste de iesirea din criza, de solutiile de mentinere a zonei euro, de pastrarea unei Europe competitive. Cu toate ca vorbele spun un lucru, faptele arata altceva.

Ceea ce se intampla nu este doar o problema a Romaniei, ci este o problema a UE. Nu poti sa continui sa vorbesti despre o Europa fortificata si in acelasi timp sa cedezi tentatiei populiste, protectionismului intern", a declarat Iuliu Winkler pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, problema este una de ordin politic bazata pe motive legate de ritmul lent al reformelor de justitie din Romania si pe coruptie.

Europarlamentarul este de parere ca in urmatoarele 2-3 saptamani se va lua din nou in discutie problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen in cadrul summit-ului  PPE (Partidul Popular European) de pe 17 octombrie.

"Presedintele PPE, Wilfried Martens, care ne sprijina, a spus ca va trebui lucrat in PPE pentru a convinge Olanda si Finlanda sa accepte evidentele, ca indeplinirea aquis-ul Schengen trebuie sa insemne respectarea angajamentelor fata de Romania”, mai spune Winkler.

Pana la covingerea Guvernului olandez, Exeutivul Romaniei ar trebui sa discute cu toti investitorii olandezi si finlandezi pentru a le cere ajutorul, spune analistul Dan Petre.

"Aveam o mie de cai de a incerca tot ceea ce se poate cu Olanda. N-avem un grup de prieteni ai Romaniei in Schengen.

E o chestiune de a gasi aliatii care sa schimbe povestea. Relatia cu Franta e si ea intr-o balarie politica ca pe campurile de pe Balotesti pe care scrie de vanzare”, a mai subliniat analistul. In opinia acestuia, Romania ar putea adera la Schengen in etape, respectiv la 1 ianuarie pentru porturi si aeroporturi si abia in prima jumatate a lui 2012 pentru partea terestra.

Olanda nu ne vrea in Schengen, dar investeste masiv in Romania…

 “Procentul mare pe care investitiile din Olanda il ocupa in Romania se datoreaza si faptului ca Olanda este un paradis fiscal. Multe investitii care apar ca fiind olandeze sunt facute de firme inregistrate in antilele olandeze sau in anumite parti unde exista paradisuri fiscale pentru Olanda.

De cele mai multe ori, acele companii nu sunt olandeze ci reprezinta capital international, localizat in aceste paradisuri fiscale. Avansul pe care il au partidele populiste in Europa de astazi este un lucru periculos si ar trebui sa ne impotrivim cu totii”, a precizat europarlamentarul Iuliu Winkler.

Consultantul financiar, Niels Schnecker, spune ca investitiile olandeze din Romania reprezinta 40% din totalul investitiilor care sunt mult prea mici in comparatie cu Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria.

In opinia acestuia nivelul investitiilor directe este extrem de scazut din cauza coruptiei si a lipsei de siguranta in actul de justitie.

#aderare schengen, #amanare schengen, #aquis schengen, #frontiere romania, #investitii olanda, #ppe schengen, #schengen , #stiri Iuliu Winkler