Revolta la raft ii lasa rece pe politicienii romani

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 00:47
1277 citiri
Revolta la raft ii lasa rece pe politicienii romani

Doar doi europarlamentari romani au semnat pana acum declaratiile de sustinere a proiectului privind controlul supermaketurilor impotriva "abuzului de piata", potrivit datelor pe care le detine EVZ. Europarlamentarii din celelalte state membre ale Uniunii Europene s-au mobilizat si au strans 118 semnaturi.
Patru europarlamentari - din Marea Britanie, Polonia, Germania si Franta - au depus, in octombrie, o declaratie scrisa in care se cereau investigarea si stoparea abuzului de putere al marilor supermarketuri care opereaza in Uniunea Europeana.

Pentru a intra in atentia Comisiei Europene, institutia care are initiativa legislativa si poate declansa un control asupra politicilor supermarketurilor, proiectul trebuie sa stranga cel putin 393 de semnaturi ale europarlamentarilor. Politicienii romani mai pot influenta soarta proiectului pana la sfarsitul acestei saptamani.

Romania are 35 de reprezentanti in Parlamentul European, institutie care numara 785 de membri. Germania are 99 de membri, iar Polonia - 54.

Taxele scumpesc produsele

Europarlamentarii romani care s-au solidarizat motiunii sunt Sebastian Bodu si Theodor Stolojan, ambii de la PD-L. Contactat de EVZ, fostul ministru al comertului, UDMR-istul Iuliu Winkler, acum europarlamentar, a declarat ca a semnat declaratia scrisa, dar ca nu a fost cuprins inca pe lista cu adeziuni. "Trebuie luate masuri tranzitorii de stimulare a micilor comercianti, pentru a se adapta la piata unica", sustine Winkler.

Si europarlamentarul liberal Daniel Daianu va sustine proiectul. "Inca mai e timp", a spus el. "Probabil ca n-au semnat din lipsa de timp sau pentru ca nu stiu despre ce e vorba. Zilnic primim cateva zeci de astfel de motiuni", motiveaza Bodu atitudinea colegilor sai europarlamentari.

EVZ a dezvaluit, la sfarsitul anului trecut, citand producatori si importatori romani, ca "taxele ascunse" practicate de supermarketuri (taxa de catalog, taxa de raft, taxa de intrare a produsului in magazin) creeaza presiuni asupra scumpirii produselor la raft.

MOTIUNE

Motivele stoparii abuzului de piata

> In UE, retailul este tot mai mult dominat de un numar mic de lanturi de supermarketuri

> Acesti retaileri devin rapid "gardieni" ai pietei, controland unicul acces real al fermierilor si altor furnizori la consumatorii UE.

> Evidenta din intreaga UE sugereaza ca marile supermarketuri abuzeaza de puterea lor de cumparare pentru a forta in jos preturile platite furnizorilor (fie ei din UE sau din afara) la niveluri nesustenabile si le impun conditii neloiale.

> Aceasta presiune asupra furnizorilor are efecte negative asupra calitatii slujbelor si asupra protectiei mediului.

> Consumatorii se confrunta cu o potentiala pierdere a diversitatii produselor, a mostenirii culturale si a magazinelor mici.

> Unele state UE au introdus legislatii nationale tintind limitarea unui astfel de abuz, dar totusi marile supermarketuri opereaza tot mai mult dincolo de granitele nationale, de unde necesitatea unei legislatii armonizate.

> Solicitarea celor patru europarlamentari: Directia Generala de Competitie sa investigheze impactul pe care concentrarea sectorului supermarket din UE il are asupra micilor afaceri, asupra furnizorilor, lucratorilor si consumatorilor si, in particular, sa evalueze orice abuz de putere de cumparare care poate deriva din aceasta concentrare.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=338139 target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.