Schimburile comerciale ale Romaniei vor depasi, in 2006, 70 de miliarde de euro

Vineri, 03 Februarie 2006, ora 14:30
971 citiri

Schimburile comerciale ale Romaniei vor depasi, in 2006, nivelul de 70 de miliarde euro, dar, cu toate acestea, potrivit analizelor, deficitul comercial va creste, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler.Departamentul de Comert Exterior are in vedere, pentru acest an, proiectul "Exportul Romanesc 2006", al carui principala componenta este orientarea catre provincie Winkler s-a referit la incurajarea societatilor de export, dar si la realizarea unor marci de tara, in domenii precum mobila, confectiile, tehnologia informatiei si productia de vin, accentuand faptul ca aceste marci vor avea componente de imagine, culturale si economice.

De asemenea, Guvernul a majorat cu 20 numarul de posturi din cadrul departamentului. Acestea se vor orienta catre exterior, respectiv catre Europa de Sud-Est, Uniunea Europeana, Africa si America. Nu in ultimul rand, ministrul s-a referit la largirea numarului de reprezentanti ai Centrului Roman pentru Promovarea Comertului in tara, astfel incat, pana in 2007, sa fie cate unul in fiecare judet ?n prezent exista astfel de reprezentanti in 11 judete.

Deficitul comercial de 10,3 miliarde de euro, mai mare cu 40 la suta fata de 2004, reprezinta un parametru asupra caruia trebuie actionat in 2006, a spus Winkler. Eficientizarea nu se poate realiza doar prin eforturile guvernului, ci si prin parteneriatul public privat, a mai atras atentia Winkler.

"Ne preocupa masurile Guvernului si ale Bancii Nationale a Romaniei in vederea pastrarii echilibrelor macroeconomice", a mai subliniat ministrul.

60 la suta din exporturile Romaniei sunt din Bucuresti, in timp ce, spre exemplu, judetului Prahova ii revin 4,3 procente din exporturi, a mai spus Winkler, aratand ca ar trebui valorificat potentialul regiunilor economice importante.

Exporturile Romaniei au fost, in 2005, de aproximativ 22,3 miliarde euro, in crestere cu 17,5 la suta. Cresterea acestora a fost peste nivelul previzionat de 15 la suta. Cea mai buna dinamica, a explicat ministrul, s-a inregistrat in industria de tehnologie medie, respectiv chimie, petrochimie, echipamente electrice, aceasta fiind de 36,3 la suta ?n ceea ce priveste industria de inalta tehnologie, respectiv aviatie, electronica, farmaceutica si IT, cresterea a fost de 1,3 la suta, a mai aratat ministrul.

Cele mai multe exporturi au fost facute catre Italia, respectiv de 19,2 la suta, si catre Germania, in proportie de 14 la suta. O evolutie deosebita au avut-o exporturile catre Turcia, a subliniat ministrul

"Turcia are o actiune, din punct de vedere economic, foarte dinamica, agresiva in sensul bun. Este in expansiune in anumite state din jur, printre care se numara si Romania si foarte prezenta, atat la nivelul intreprinderilor mici, cat si la nivelul entitatilor economice mai serioase. Asa cum vestul Romaniei este partea italiana a Romaniei, la fel putem sa spunem ca partea sudica a Romaniei este cea turca", a apreciat Winkler ?n acelasi timp, exporturile romanesti catre Franta sunt in scadere, potrivit datelor referitore la anul 2005.

In ceea ce priveste importurile, nivelul acestora l-a depasit cu zece 10 miliarde euro pe cel al exporturilor, avand o crestere de 23,9 la suta. Ministrul delegat pentru Comert a remarcat ca aspect pozitiv cresterea importurilor de bunuri intermediare, precum si a tehnologiei, pe care investitorii straini o aduc in tara. In ordinea ponderii in structura importurilor Romaniei, Italia, Germania, Rusia si Franta reprezinta unii dintre cei mai puternici parteneri de afaceri ai Romaniei. 64,4 la suta din importuri provin din Uniunea Europeana, in timp ce principala componenta a importurilor din Rusia o reprezinta cea energetica.

"Nu vad in acest moment cum am putea ajunge la o balanta comerciala echilibrata cu Rusia. Incercam sa facem acest lucru, dorim sa regandim instrumentul de finantare a reprezentantelor straine, dorim sa gasim o metoda prin care, impreuna cu mijloacele externe, sa folosim patrimoniul statului de la Moscova, pentru a putea ajuta firmele sa mearga la Moscova. Nu depinde de intentia noastra, ci de evolutia economiei rusesti, a sistemului bancar rusesc", a explicat Winkler. Institutul National de Statistica a facut publice miercuri, 1 februarie, principalele date referitoare la schimburile comerciale ale Romaniei in 2005.

AVEREA - COTIDIAN DE INFORMATIE