Actiunile companiilor europene, in cadere libera

Marti, 07 Decembrie 2004, ora 12:14
1113 citiri

Castigurile brute ale firmelor scad cu trei procente pentru fiecare zece centi pierduti de moneda americanaActiunile companiilor europene au scazut, in debutul sedintei bursiere de ieri, in conditiile in care dolarul s-a apropiat de un nou record negativ in raport cu euro, afectand valoarea exporturilor europene pe cea mai mare piata a lumii (cea americana), relateaza Bloomberg.

"Daca dolarul va continua sa scada in acelasi ritm, trebuie sa ne asteptam la un impact negativ asupra companiilor", a declarat Christophe Donay, ofiter de strategie in cadrul societatii Kepler Equities, din Paris.

In debutul sedintei bursiere de la Londra, Indicele Dow Jones Stoxx 50 a pierdut 0,4 procente pana la valoarea de 2.768,13 puncte. Aceeasi tendinta s-a consemnat si in cazul indicilor Euro Stoxx 50 (care a scazut cu 0,1 la suta) si Stoxx 600 (care a pierdut 0,3 procente).

Dolarul se tranzactiona, ieri, aproape de un nou record negativ in raport cu moneda europeana dupa ce Banca pentru Reglementari Internationale a precizat ca bancile centrale asiatice si membrii OPEC (organizatia tarilor exportatoare de petrol) si-ar putea pierde rezervele de euro.

Moneda americana se tranzactiona la 1,3434 de dolari per euro, dupa ce in ultima zi a saptamanii trecute a scazut pana la recordul de 1,3460 de dolari per euro.

Valoarea scazuta a dolarului afecteaza valoarea vanzarilor din SUA ale exportatorilor europeni. Potrivit Deutsche Bank, castigurile brute ale companiilor europene au scazut cu trei procente pentru fiecare zece centi pierduti de moneda americana.

Actiunile companiei Volkswagen au scazut cu 1,1 la suta pana la valoarea de 34 de euro per titlu. 17 la suta din vanzarile celui mai mare constructor auto european sunt realizate in America de Nord.

DaimlerChrysler, cel de-al cincilea mare constructor auto din lume, a pierdut, la randul sau, 1,1 procente pana la o valoare de 33,79 de euro pe actiune.

Actiunile BAE Systems au inregistrat aceeasi evolutie negativa, pretul actiunilor scazand cu 3,2 la suta. Tot o scadere au consemnat si actiunile exportatorilor asiatici.

Ministrii de finante europeni, "la sfat"

Ministrii europeni de finante urmau sa se intalneasca, ieri, pentru o serie de discutii pe fondul aprecierii euro si a speculatiilor privind o eventuala interventie pe piata valutara din partea autoritatilor europene sau japoneze, transmite AFP. Cu ocazia precedentei reuniuni, din urma cu trei saptamani, cand euro "flirta" cu pragul de 1,30 de dolari, ministrii din zona euro s-au limitat la a spune ca volatilitatea excesiva a ratelor de schimb este "de nedorit".

In aceeasi zi, John Snow, secretarul Trezoreriei SUA a naruit sperantele oficialilor europeni in sensul unei interventii americane pentru aprecierea dolarului spunand ca "valoarea monedelor este stabilita cel mai bine pe pietele de schimb valutar deschise si competitive".

Din acel moment, euro a continuat sa se aprecieze, atingand, saptamana trecuta, recordul de 1,34 de dolari pe unitate, nivel ce afecteaza grav competitivitatea exporturilor europene.

Ministrii europeni nu se pot baza nici pe reducerea dobanzii de referinta din partea Bancii Centrale Europene (BCE), al carei presedinte, Jean-Claude Trichet, a eliminat aceasta optiune, in cadrul reuniunii BCE de saptamana trecuta. Trichet, care urma sa participe, la randul sau, la reuniunea ministrilor de finante, a fost evaziv in privinta celeilalte optiuni care ar putea duce la aprecierea monedei americane, si anume interventia pe piata sub forma cumpararii masive de dolari.

Sursa: Curierul National