Almunia: Trebuie sa implementam masurile anti-criza

Luni, 23 Martie 2009, ora 09:02
1330 citiri
Almunia: Trebuie sa implementam masurile anti-criza

Comisarul european pentru probleme economice si monetare Joaquin Almunia a spus ca, desi accentul este pus in prezent in Europa asupra implementarii programelor economice anuntate deja, nu pot fi excluse masuri viitoare, relateaza duminica Reuters.

"Data fiind incertitudinea cu care ne confruntam in prezent, nimeni nu exclude faptul ca va fi nevoie si de alte decizii in viitor, dar deocamdata trebuie sa le implementam pe cele care exista deja", a declarat comisarul european la o conferinta de la Bruxelles.

Declaratiile lui Almunia au survenit in contextul in care seful bancii centrale a Germaniei si unul dintre membrii consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), Axel Weber, a declarat ca dobanda cheie a BCE "se indreapta in jos", adaugand ca institutia cu sediul la Frankfurt ia in considerare si alte instrumente de relaxare a politicii, in afara scaderii dobanzii de politica monetara.

In 12 martie, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, declara, de asemenea ca nivelul actual al dobanzii cheie a zonei euro nu este neaparat cel mai scazut cu putinta.

BCE a coborat rata dobanzii de politica monetara la un nivel minim din intreaga existenta de zece ani a institutiei cu sediul la Frankfurt, de 1,50% pe an, iar economistii anticipeaza ca in aprilie consiliul guvernatorilor bancii ar putea lua o noua decizie de relaxare a politicii monetare, scazand dobanda la 1% pe an. 

#almunia, #bce, #criza, #euro, #zona , #stiri Jean Claude Trichet