Aprecierea euro provoaca discutii in cadrul G7

Marti, 09 Octombrie 2007, ora 09:35
1014 citiri
Aprecierea euro provoaca discutii in cadrul G7

Peer Steinbrueck, ministrul german de finante, pune sub semnul intrebarii luni perspectivele unei reactii comune a tarilor din zona euro privitor la aprecierea euro, afirmand ca prefera cursul de schimb din acest moment al monedei europene, anunta Reuters.

Peer Steinbrueck si-a exprimat clar parerea diferita de Franta si de alti omologi care solicita un euro mai slab, cand a ajuns la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro in scopul obtinerii unei abordari comune la reuniunea de la sfarsitul saptamanii trecute a natiunilor dezvoltate membre ale G7.

"Prefer ca euro sa se aprecieze", a spus oficialul german, care a completat ca "imi plac banii in numerar si euro tare", mai scrie Reuters.

Franta a solicitat cel mai mult pentru o actiune la nivel international care sa tempereze aprecierea euro si sa intareasca dolarul, yenul si yuanul chinezesc, pentru a veni in ajutorul exportatorilor europeni care concureaza cu firme americane si asiatice.

Negocierile vor arata in ce masura oficialii isi mentin parerea ca aprecierea euro scapa de sub control si cat sunt de hotarati sa-si sustina opiniile in fata grupului G7 al puterilor industrializate, in conditiile in care Statele Unite ale Americii si Japonia nu au motive sa actioneze in acest sens.

"Luni seara va fi momentul important", a spus un oficial francez, inainte de reuniunea de la Luxemburg, la care va participa si seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

"Daca europenii sunt uniti referitor la aceasta chestiune, in ceea ce priveste comunicarea si nevoia de actiune, Trichet va avea o pozitie mult mai tare cand va merge la Washington", a mai spus oficialul francez.

Cele mai mari trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, sunt membre ale grupului G7. Ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor membre G7 se vor reuni la sfarsitul acestei luni la Washington.

Franta si Italia s-au plans in legatura cu recenta intarire a euro, dar Germania, cel mai mare exportator din lume, a transmis semnale contradictorii si isi va preciza pozitia la negocierile de luni.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.