Banca Centrala Europeana trebuie sa fie ferma in lupta contra inflatiei

Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 10:02
975 citiri
Banca Centrala Europeana trebuie sa fie ferma in lupta contra inflatiei

Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa fie transanta atunci cand se confrunta cu o majorare a asteptarilor inflationiste, a spus membrul consiliului guvernator al BCE, Erkki Liikanen, citat de Reuters."BCE se afla intr-o stare ridicata de alerta", a spus Liikanen, care este si seful Bancii Finlandei. "Trebuie sa adopti o pozitie transanta atunci cand asteptarile inflationiste incep sa se mareasca, asa cum s-a intamplat deja in Finlanda," a subliniat Liikanen.


Oficialul a declarat ca scopul principal al BCE este de a mentine inflatia sub nivelul de 2%, chiar si dupa ce au fost inregistrate socuri externe.


"Daca exista temeri ca inflatia incepe sa se accelereze, banca centrala trebuie sa arate ca poate actiona in aceasta directie", a spus Liikanen.


"Din aceasta cauza, o crestere a dobanzii cheie este posibila, in urmatoarea sedinta a BCE, darn u este certa. BCE este hotarata sa tina inflatia sub control si doreste ca cetatenii zonei euro sa stie acest lucru", a subliniat Liikanen.


Acesta a explicat ca pretul energiei, mancarii si al serviciilor a contribuit la adancirea inflatiei.


Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat recent ca banca centrala ar putea urca dobanda cheie, iar acest lucru s-ar putea intampla la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 3 iulie.


"Nu spun ca acest lucru este sigur. Spun ca este o posibil", a adaugat seful BCE.


BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 4%, pentru a 12-a luna consecutiv.