BANCHERII S-AU SATURAT. Le cer liderilor europeni stoparea crizei datoriilor

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:39
2838 citiri
BANCHERII S-AU SATURAT. Le cer liderilor europeni stoparea crizei datoriilor

Pe masura ce situatia economica incepe sa semene din ce in ce mai mult cu perioada de criza din 2008, seful Bancii Centrale Europene (BCE) Jean- Claude Trichet si guvernatorul bancii centrale italiene, Mario Draghi, au cerut, mai mult sau mai putin saracastic, liderilor europeni sa "se miste mai rapid" si sa gaseasca o solutie inainte ca situatia determinata de criza datoriilor suverane sa devina mult mai grava.

Europa trebuie sa faca un pas pentru a se intregra politic si economic, sustine Draghi, care adauga ca randamentele obligatiunilor din Grecia, Italia si din alte tari cu finantele slabite au crescut luni, ca urmare a temerilor investitorilor.

Atat Draghi cat si Trichet s-au adresat in cadrul unui forum in Paris, unde s-au dezbatut in principal efectele prabusirii Lehman Brothers.

Presedintele Obama va tine un discurs, joi, in care va incerca sa calmeze atat investitorii, cat si natiunea americana. Discursul liderului de la Casa Alba este organizat cu o zi inainte de intrunirea celor mai bogate 7 natiuni, care se intalnesc in Marsilia pentru a discuta despre economiile europeana si americana.

Washingtonul doreste sa se asigure ca turbulentele determinate de criza din zona euro nu va trece Atlanticul, intr-un moment in care economia SUA este slabita.

Ceea ce a spus guvernatorul Bancii Nationale a Italiei, Mario Draghi, merge pana in miezul problemei care, dupa cum realizeaza si politicienii, este cauza crizei europene: lipsa unei unitati fiscale, care ar putea transforma Uniunea Europeana intr-o "copie" a Statelor Unite ale Americii.

Pe de alta parte, insa, Germania si alte state europene se tem sa aprobe o asemenea solutie, pentru ca le-ar putea diminua autoritatea lor nationala.

Din ce in ce mai multi politicieni, lideri de opinie si analisti inclina catre "federalism", dar apelurile lor se lovesc de atentionarile investitorilor care atrag atentia ca volatilitatea pietelor financiare incepe sa fie similara cu acea inregistrata dupa falimentul Lehman Brothers.

Presedintele BCE, care va fi urmat la conducerea institutiei de catre Draghi, a reinnoit apelurile sale catre un guvern federal european, cu un minister al finantelor federal. Aceste institutii ar avea puterea sa "impuna decizii tarilor in curs de dezvoltare", ale caror politicile economice si fiscale ameninta integritatea celorlalte membre ale zonei euro", considera Trichet, care a facut aceasta declaratie in cadrul conferintelor de la Paris.

La Bruxelles, intre timp, o intalnire mai putin conventionala a fostilor lideri europeni, cadre academice si oameni de afaceri incearca sa ii faca pe politicieni sa recunoasca faptul ca o parte din raspunsul la "bolile" din Europa implica renuntarea la suveranitate, pentru a mentine moneda euro in viata.

"A devenit clar ca o uniune monetara fara o oarecare forma de federalism fiscal si lipsita de o politica economica corelata nu va functiona", a declarat grupul, prin intermediul unui comunicat, citat de The New York Times.

Printre membrii acestui grup se numara fostul cancelar german Gerhard Schroder, fostul prim-ministrul finlandez, Matti Vanhanen si Nouriel Roubini, celebrul Dr. Doom.

"Europenii fie trec la pasul urmator, fie se vor confrunta cu dezintegrarea ", a declarat Roubini.

Benoit d'Anglelin, un fost bancher din cadrul Lehman, care acum este un manager la Ondra Partners, o firma de consultanta financiara din Paris, a spus el a vazut "aversiunea fata de risc extrem" pe care au, acum, fondurile de pensii si investitorii institutionali.

"Deja a devenit nesustenabil. Imaginati-va ce se va intampla in cazul in care vanzarile vor deveni mai grave", a mai spus d'Anglelin.

In pofida promisiunilor facute de catre liderii europeni, in luna iulie, care sustineau ca vor injecta miliarde de euro intr-un fond european de salvare a Uniunii Europene pentru tarile lovite de datorii, (cunoscut sub numele de Fondul european de stabilitate financiara), acum nu mai este clar daca parlamentarii din 17 tari ale zonei euro mai sunt dispusi sa aprobe o asemenea expansiune.

De asemenea, exista riscul ca Germania sa arunce in aer moneda euro, in cazul in care Curtea Constitutionala a Germaniei va aproba decizia ca statul german sa participe la mecanismul de salvare a membrilor UE cu probleme.

Membrii grupului care s-au reunit in Bruxelles, inclusiv Schroder, si-au exprimat dorinta si suportul pentru lansarea unor euroobligatiuni. In ciuda unor dezbateri intense in Germania, domnul Schröder a declarat ca publicul german le-ar putea accepta - atata timp cat vor fi introduse controale stricte ce vor analiza felul in care au fost emise.

Chiar daca obligatiunile in euro ar fi o solutie, exista si alte probleme cu care se confrunta statele UE inainte de a aproba o uniune monetara mai strica, pentru a sustine euro.

Finlanda a pus la indoiala potentiala unitate europeana, insistand asupra faptului ca aceasta a primit garantii de la Grecia, in schimbul ajutorului, o alta problema care ameninta sa perturbe planurile de extindere a fondului de salvare.

Liderii europeni se poarta ca niste pompieri, sustine un fost premier spaniol, Felipe Gonzales, care a declarat, in Bruxelles, ca "ei incearca sa stinga incediul din prezent, fara sa il poata preveni pe urmatorul".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza datorii, #criza zona euro, #euro, #lideri europeni , #stiri Jean Claude Trichet